Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, καθώς οι αυξήσεις επιτοκίων και η ανάπτυξη της Κίνας βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτών.
Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια σε επίπεδα που να αρχίζουν να περιορίζουν την ανάπτυξη και η κορύφωσή τους θα εξαρτηθεί από το πώς θα απαντήσει η οικονομία στην πιο ταχεία μέχρι σήμερα σύσφιγξη της οικονομικής πολιτικής, όπως δήλωσε στους Financial Times ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν. Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες συνολικά από τον Ιούλιο σε μια προσπάθεια να σταματήσει μια ιστορικών διαστάσεων άνοδο του πληθωρισμού, όμως αξιωματούχοι έχουν ήδη δηλώσει πως θα χρειαστουν περισσότερα για να περιοριστεί η άνοδος των τιμών, που τώρα είναι λίγο κάτω από 10%, στο 2% που είναι ο στόχος της ΕΚΤ γύρω στο 2025.
«Χρειάζεται να αυξήσουμε περισσότερο τα επιτόκια», φέρεται σήμερα να δήλωσε ο Λέιν. «Πέρυσι θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι σαφές πως χρειάζεται να αυξήσουμε τα επιτόκια σε πιο ομαλά επίπεδα και τώρα λέμε πως στην πραγματικότητα χρειάζεται να τα αυξήσουμε ώστε να φθάσουν σε περιοριστικό ύψος». Παρόλο που οι αγορές θεωρούν τώρα ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα φθάσει γύρω στο 3,3% φέτος το καλοκαίρι, ο Λέιν υιοθέτησε μια πιο επιφυλακτική προσέγγιση, υποστηρίζοντας πως πολύ σημαντική θα είναι η απάντηση των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και των κυβερνήσεων στις κινήσεις της ΕΚΤ.
Ο πληθωρισμός θα μειωθεί γρήγορα φέτος, αλλά «το θέμα είναι πώς θα πας εγκαίρως από το 3,5% στο τέλος του 2023 στο στόχο του 2%», δήλωσε ο Λέιν. «Εδώ θα είναι σημαντική η πολιτική των επιτοκίων... για να εξασφαλιστεί πώς θα διανυθεί το τελευταίο χιλιόμετρο της επιστροφής στο στόχο». Μόλις τα επιτόκια θα είναι αρκετά υψηλά ώστε να περιορίσουν την ανάπτυξη, η ΕΚΤ θα χρειαστεί να εξισορροπήσει τον κίνδυνο του να κάνει υπερβολικά πολλά με τον κίνδυνο να κάνει υπερβολικά λίγα και αυτό μπορεί να είναι κάτι το οποίο θα διαρκέσει «για τα επόμενα ένα ή δύο χρόνια», λέει ο Λέιν.
Οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας ανήλθε στο 3% του ΑΕΠ το 2022· πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα που έχει ανακοινωθεί από το Πεκίνο τα τελευταία 40 χρόνια, καθώς η δραστηριότητα επλήγη από την πανδημία του νέου κορονοϊού και την κρίση του τομέα των ακινήτων. Η κινεζική κυβέρνηση έθετε στόχο η ανάπτυξη να φθάσει το 5,5%, ρυθμό ήδη πολύ κατώτερο από την επίδοση του 2021, όταν το ΑΕΠ του ασιατικού γίγαντα αυξήθηκε κατά 8% και πλέον. Το τέταρτο τρίμηνο, η ανάπτυξη σταθεροποιήθηκε στο 3,9%, στο ίδιο επίπεδο με αυτήν του τρίτου, ανακοίνωσε η κινεζική εθνική στατιστική υπηρεσία.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα,τόνισε: "Δεν βλέπω υποβάθμιση τώρα, αλλά η ανάπτυξη το 2023 θα επιβραδυνθεί. Η πρόβλεψή μας είναι ότι θα υποχωρήσουμε κατά μισή ποσοστιαία μονάδα εντός του 2022". "Τα καλά νέα όμως είναι ότι αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα φτάσει στο κατώτερο σημείο φέτος και το 2024 θα είναι μια χρονιά κατά την οποία θα δούμε επιτέλους την παγκόσμια οικονομία με ανοδικές τάσεις", ανέφερε η ίδια.
Την άποψη πως θα υπάρξουν μερικές ακόμη αυξήσεις επιτοκίων στις επόμενες δύο τουλάχιστον συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξέφρασε ο Διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, μιλώντας στο CNBC.
«Μπορούμε να περιμένουμε μερικές ακόμη αυξήσεις επιτοκίων στις επόμενες δύο συναντήσεις τουλάχιστον», είπε στο Νταβός ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup. Σημαντική άνοδο κατέγραψε το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία του ινστιτούτου ZEW τον Ιανουάριο που δείχνει σημάδια αισοδοξίας καθώς για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε θετικό έδαφος τον Ιανουάριο. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ινστιτούτου αυξήθηκε στο 16,9 τον τρέχοντα μήνα από -23,3 τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για -15,0.
Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 455.96 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση σχεδόν 0.29%.
Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,174.55 μονάδες, με κέρδη 0.42%.
Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 παρέμεινε σχεδόν στα ίδια, ευρισκόμενος στις 7,853.07 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,184.45 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.33%.
Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 7,077.16 μονάδες, ενισχύθηκε 0.48%.
Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 25,980 μονάδες, με άνοδο 0.3%.
Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,886.61 μονάδες, αυξανόμενος σχεδόν 0.17%.