Mε κέρδη 2,09% έκλεισε ο ελληνικό χρηματιστήριο ύστερα από τη χθεσινή διόρθωση ενώ τα μισά από αυτά οφείλονται στην απόφαση του Ντράγκι να χρησιμοποιήσει όλο το οπλοστάσιο της ΕΚΤ.
Να σημειωθεί πάντως ότι δεν είναι απίθανη πλέον μια διόρθωση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς ένα μέρος των επενδυτών περίμενε την απόφαση της ΕΚΤ για να προχωρήσει σε ρευστοποιήσεις.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε στο -0,4% (από -0,3%) το επιτόκιο καταθέσεων και στο μηδέν (από 0,05%) το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης (διατραπεζικό επιτόκιο). Επίσης, προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων δανεισμού στο 0,25% από 0,30%. Όσον αφορά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ αύξησε το μηνιαίο όριο αγορών ομολόγων στα 80 δισ. ευρώ, και διεύρυνε την γκάμα των τίτλων που κάνει αποδεκτή, εισάγοντας στη σχετική λίστα και ομόλογα επενδυτικής απόδοσης από άλλες επιχειρήσεις, πλην τραπεζών.
Οι αποφάσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της παλιότερης δήλωσης του Ντράγκι ότι θα κάνει "οτιδήποτε χρειάζεται". Σχετικά με τα αρνητικά επιτόκια, ο διοικητής της ΕΚΤ εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι η εμπειρία υποδεικνύει ότι έχουν θετικές επιπτώσεις.
Ύστερα από την η ιστορική απόφαση της ΕΚΤ να ενεργοποιήσει όλο το οπλοστάσια των μέτρων της νομισματικής πολιτικής με στόχο την τόνωση της οικονομίας και του πληθωρισμού, η απόδοση πολλών ομολόγων μειώθηκε π.χ. η απόδοση των δεκαετών γερμανικών ομολόγων βρέθηκε στο 0,167%, ενώ των γαλλικών στο 0,442%.
Το ευρώ αντέδρασε στην αρχή όπως αναμενόταν, με πτώση έναντι του δολαρίου, αλλά στην συνέχεια η πορεία του αντιστράφηκε.
Θετικά αντέδρασαν τόσο το ελληνικό χρηματιστήριο όσο και τα ευρωπαϊκά, (τα οποία όμως στη συνέχεια έχασαν την ορμή τους λόγω πτώσης του πετρελαίου κατά 2% - το brent είναι στα 39,9 δολ.). Το ελληνικό χρηματιστήριο από το 1% βρέθηκε να καταγράφει υπερδιπλάσια κέρδη και το σημαντικό είναι ότι είχε καλύτερη πορεία από τις ευρωαγορές, φανερώνοντας για άλλη μια φορά σημάδι «θετικής» αυτονόμησης.
Η επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών μετά το Eurogroup έχουν ενισχύσει τις προσδοκίες για ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Πάσχα. Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν μια σημαντική υποχώρηση των θέσεων του ΔΝΤ, ιδιαίτερα όσον αφορά την αξιολόγηση. Το κυρίαρχο εργαλείο του ΔΝΤ για την εμπλοκή του στο πρόγραμμα ήταν η μη άφιξη των θεσμών στην Αθήνα λόγω διαφωνιών αλλά από τη στιγμή που η διαπραγμάτευση εξελίσσεται, η συμφωνία θα κλείσει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
Η ελληνική οικονομία ωστόσο έχει τα προβλήματά της όπως δείχνει το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε και τον Φεβρουάριο του 2016 αρνητικός. O χαμηλός πληθωρισμός αποτυπώνει την αδύναμη ζήτηση λόγω των χαμηλών μισθών.
Διεθνώς, φαίνεται ότι η ανάπτυξη θα είναι μικρότερη της αναμενόμενης. Το ΔΝΤ ίσως υποβαθμίσει κι άλλο τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε σήμερα ο οικονομικός του σύμβουλος Χοσέ Βινάλς, καλώντας τους φορείς χάραξης πολιτικής να λάβουν μέτρα για να τονώσουν τις οικονομίες τους. Να σημειωθεί ότι η παγκόσμια ναυτιλία διέρχεται κρίση λόγω της υπερπροσφοράς, ωστόσο διατηρεί την ανθεκτικότητα του, καθώς οι ζημιές στις υπόλοιπες αγορές είναι πολύ μεγαλύτερες.
Στατιστικά συνεδρίασης
Ο Γενικός Δείκτης στις 564 μονάδες με κέρδη +2,09%, άνοδος +3,3% για τον FTSE 25 στις 154,41 μονάδες, κέρδη +8,8% για τον τραπεζικό δείκτη. Στα 80,3 εκατ. ευρώ ο τζίρος.
Οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης