Οικονομία

Κεραμέως: Ο κατώτατος μισθός θα δώσει ώθηση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις


Τα οφέλη του νέου τρόπου καθορισμού του κατώτατου μισθού ανέπτυξε, μιλώντας, σήμερα, στον ΣΚΑΪ η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως

Η υπουργός υπενθύμισε ότι το 2019, όταν ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία τη διακυβέρνηση της χώρας, ο κατώτατος μισθός ήταν στα 650 ευρώ και μέχρι το 2027 αναμένεται να φτάσει τα 950 ευρώ, το οποίο αποτιμάται ποσοστιαία σε αύξηση 46%. 

«Είναι σημαντική αύξηση, ίσως η μεγαλύτερη που έχει γίνει σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρότι είναι γεγονός ότι ξεκινήσαμε από χαμηλά», είπε η υπουργός σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε στην 11η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν νομοθετικά προβλεπόμενο κατώτατο μισθό.
 
Η κα Κεραμέως απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν θέλει συλλογικές διαπραγματεύσεις  σημείωσε ότι  22 από τα 27  κράτη - μέλη έχουν νομοθετικά προβλεπόμενο κατώτατο μισθό και μόνο 5 στα 27 εφαρμόζουν το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η ίδια πρόσθεσε ότι τουλάχιστον οκτώ χώρες εφαρμόζουν μαθηματικό τύπο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. «Η φόρμουλα που έχουμε επιλέξει είναι η φόρμουλα που έχει υιοθετήσει η Γαλλία 70 χρόνια τώρα», είπε η υπουργός, τονίζοντας ότι το εν λόγω σύστημα προβλέπει ένα δίχτυ ασφαλείας και απαγορεύει μείωση στον κατώτατο μισθό.
  
«Εμείς λοιπόν τι λέμε; Για να απαντήσω και στην ερώτησή σας. Λέμε ναι στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά από ένα κατώφλι και πάνω». 

Η υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων και μάλιστα ο κατώτατος μισθός μπορεί να τους δώσει ώθηση προς τα πάνω. 

«Μπορεί λοιπόν ο μαθηματικός τύπος να βγάλει κατώτατο μισθό 1.000 ευρώ, 1.050 ευρώ, λέω ένα παράδειγμα. Αυτό τι μήνυμα στέλνει στους κοινωνικούς εταίρους; Αν θέλετε πηγαίνετε και διαπραγματευθείτε 1.100-1.150-1.200», είπε η Υπουργός σημειώνοντας ότι ο κατώτατος μισθός θα αφορά και τους δημοσίους υπαλλήλους. 

«Και σε αυτό αντίθετοι;» διερωτήθηκε για την στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενη στην εκδήλωση «Rebrain Greece» που πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ το προηγούμενο Σάββατο, με σκοπό την ενθάρρυνση των Ελλήνων οι οποίοι έφυγαν κατά την κρίση, αναζητώντας καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες, να επιστρέψουν στην Ελλάδα, η υπουργός δήλωσε ότι οι συνθήκες στη χώρα μας έχουν αλλάξει πολύ, όπως το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι μισθοί και η ανεργία έχει μειωθεί κατά 50%. 

«Η προσπάθεια που κάνουμε είναι να αποτελέσουμε τη γέφυρα μεταξύ Ελλήνων που ζουν στο 
εξωτερικό και δραστηριοποιούνται εκεί και σκέφτονται μήπως γυρίσουν, και ταυτόχρονα επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό. Είμαι 10 χρόνια στην πολιτική. Αυτό που ένιωσα αυτό το Σάββατο στο Άμστερνταμ είναι από τις πιο συγκινητικές στιγμές που έχω νιώσει. Κατακλύστηκε ο χώρος.».

Τέλος, η κα Κεραμέως αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα απασχόλησης της ΔΥΠΑ που αφορά σε 1.000 επιδοτούμενες θέσεις ατόμων με αναπηρία σε δήμους, επισημαίνοντας ότι: «Το πρόγραμμα αυτό επιδοτείται κατά 75% από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, κατά 25% από τους προϋπολογισμούς των δήμων. Είναι ένα σημαντικό νέο περαιτέρω βήμα για τη συμπεριληπτική αγορά εργασίας. Να ενισχύσουμε ακριβώς τα άτομα με αναπηρία, να τους δώσουμε μία ισότητα πρόσβασης, να ενισχύσουμε τη θέση τους σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας. Είναι καθήκον μας και για αυτό προχωρούμε σε αυτή την κατεύθυνση.».

Διαβαστε επισης