Ελλάδα

Κεραμέως: Να εστιάσουμε πιο στοχευμένα για τον τρόπο που θα αξιοποιήσουμε ανθρώπινο δυναμικό


«Οι προκλήσεις που αφορούν στο δημογραφικό πρόβλημα είναι μεγάλες, επηρεάζουν το χώρο εργασίας και αυτό που πρέπει να συμβεί είναι να υπάρξουν σχεδιασμοί, κίνητρα και πολιτικές, ώστε αφενός να ενισχυθεί η προοπτική των γεννήσεων και ο αριθμός αυτών, καθώς επίσης να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και περισσότερο κάποιες κατηγορίες στις οποίες υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης στην απασχόληση την εργασιακή».

Σε αυτό τον άξονα η υπουργός εργασίας Νίκη Κεραμέως επικοινώνησε με επιστήμονες και στελέχη του ΟΟΣΑ κατά τη διάρκεια του 1ου φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά από το νέο Κέντρο που εδρεύει στην Κρήτη, όπου σύμφωνα με την κα Κεραμέως αναδείχθηκε στις εργασίες του φόρουμ ότι «η Ελλάδα, έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο σχετικά με την ανεργία, η οποία έχει μειωθεί σε ποσοστό 50% από το 18% που είχαμε το 2009 . Πλέον το επίσημο νούμερο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ είναι 9,3 δηλαδή μιλάμε για 50% αλλά αυτό δεν είναι λόγος σε εφησυχασμού ή λόγος πανηγυρισμού».

Η υπουργός τόνισε πως πρέπει ως πολιτεία "να εστιάσουμε πιο στοχευμένα, για το πώς θα αξιοποιήσουμε ανθρώπινο δυναμικό. Τέσσερις είναι οι κατηγορίες που μπορούμε να εστιάσουμε περισσότερο, οι γυναίκες, οι νέοι, οι πιο ηλικιωμένοι συμπολίτες μας και τα άτομα με αναπηρία". Τέσσερεις τομείς όπως εξήγησε, όπου υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης καθώς επίσης "Να αξιοποιήσουμε ανθρώπινο δυναμικό που δεν αξιοποιείται επαρκώς. Για παράδειγμα, υπήρχαν εμπόδια όταν ένας ηλικιωμένος που ήθελε να δουλέψει, δεχόταν παρακράτηση 60%. Το 60% γίνεται 30% μειώθηκε και πρόσφατα καταργήθηκε τελείως. Δηλαδή ένας ηλικιωμένος συνταξιούχος που θέλει να δουλέψει, εάν δουλέψει δεν παρακρατείται η σύνταξη του, αλλά καταβάλει ένα 10% από τα χρήματα που κερδίζει. Αυτό είχε μία τεράστια αλλαγή, είχαμε 35.000 εργαζόμενους συνταξιούχους ενώ πλέον υπάρχουν 200.000 εργαζόμενοι και πάρα πολλά περισσότερα έσοδα για το κράτος". Είναι όπως είπε, κλασικό παράδειγμα ότι "όταν κανείς βάζει σωστά κίνητρα, αυτά μπορούν να αποδώσουν σημαντικά και να αξιοποιήσουμε έτσι πολύτιμο δυναμικό ανθρώπων στη χώρα μας".

Σχετικά με το δημογραφικό η Νίκη Κεραμέως το χαρακτήρισε ως "μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει χώρα μας, είναι πρόκληση μακροπρόθεσμη. Η κυβέρνηση έχει εστιάσει σε πάρα πολλά κίνητρα για την αντιμετώπιση αυτού του μείζονος ζητήματος", υπενθύμισε μάλιστα τα επιδόματα γέννησης που αρχικά καθιερώθηκαν και στη συνέχεια αυξήθηκαν "και σήμερα ξεκινούν από τα 2.500 euro και πάνε πολύ πιο πάνω. Επίσης το ολοήμερο σχολείο το οποίο επεκτείνεται, την υποχρεωτική εκπαίδευση που έχει πέσει πλέον στα 4 έτη οπότε και ξεκινάει η προσχολική εκπαίδευση, μία σειρά από πάρα πολλά μέτρα όπως οι άδειες μητρότητας και άλλα, με την κυρία Ζαχαράκη την υπουργό, να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια και να παρουσιάζει πρόσφατα στο υπουργικό συμβούλιο, πλήρες σχέδιο δράσης, αντιμετώπισης του δημογραφικού. Αρα είναι πολύ ευρύ το φάσμα των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτού του δύσκολου ζητήματος".

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβαστε επισης