ΕΥΖην

Κέιτ Μπλάνσετ: Η ΤΝ δε μπορεί να κατανοήσει την ανθρώπινη θνητότητα


Τις σκέψεις της για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) αποκάλυψε η Κέιτ Μπλάνσετ, στο πλαίσιο συζήτησης στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο (TIFF).

Κατά τη διάρκεια της ενότητας ερωτήσεων και απαντήσεων του κοινού η Αυστραλή ηθοποιός ρωτήθηκε για τα θετικά και τα αρνητικά της AI.

«Είμαι πολύ περήφανη για τον κλάδο, στην πραγματικότητα, που προχώρησε σε απεργία γι' αυτό» είπε η Μπλάνσετ προκαλώντας χειροκροτήματα. «Είμαστε μια βιομηχανία στην οποία όλα φαίνονται. Και αν σκεφτείτε πριν από την απεργία, οι άνθρωποι μιλούσαν για την Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά δεν ήταν θέμα κύριας συζήτησης. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να συζητάμε για οποιαδήποτε νέα τεχνολογία. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με αυτό, γιατί η καινοτομία χωρίς φαντασία είναι κάτι πολύ, πολύ επικίνδυνο» εκτίμησε η Κέιτ Μπλάνσετ.

Η ηθοποιός, η οποία βρίσκεται στο Τορόντο για την προώθηση της μαύρης κωμωδίας "Rumours" και της σειράς του Αλφόνσο Κουαρόν "Disclaimer", διαβεβαίωσε το κοινό ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη «δεν πρόκειται να επηρεάσει μόνο τη βιομηχανία ψυχαγωγίας». «Θα επηρεάσει τους πάντες» ανέφερε.

«Αυτό που νιώθω βαθιά, ωστόσο, για την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ότι, αυτό που φοβόμαστε περισσότερο και αγνοούμε περισσότερο και βάζουμε περισσότερο στο πίσω μέρος του μυαλού μας είναι η θνησιμότητά μας» είπε. «Γνωρίζουμε ότι ο χρόνος μας εδώ είναι πεπερασμένος και αυτό είναι κάτι που η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα καταλάβει ποτέ. Μπορεί να το μιμηθεί, αλλά δεν καταλαβαίνει αυτόν τον βαθύ υπαρξιακό τρόμο και δεν κατανοεί την πολυτιμότητα της κάθε στιγμής στην κυτταρική του σύνθεση - όχι ότι έχει απαραίτητα ακόμα. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αναπαραχθεί» υπογράμμισε η ηθοποιός, σύμφωνα με το Variety.

Η Μπλάνσετ θυμήθηκε ότι τηλεφώνησε στον ατζέντη της και ρώτησε τι κάνουν οι μάνατζερ για να προστατεύσουν τους καλλιτέχνες.

«Η φωνή θα αναπαραχθεί πρώτα, όπως έχουμε ήδη δει και μετά για την εικόνα θα χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος» είπε, τονίζοντας την ανάγκη όλοι οι κλάδοι και οι άνθρωποι να «βραβεύουν το αυθεντικό».

«Όταν βραβεύεται το αυθεντικό, τότε αρχίζουμε να φτιάχνουμε μια παράλληλη πορεία, όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να υπάρχει - και υπάρχουν πολλά θετικά πράγματα που μπορούμε να πάρουμε από αυτήν - αλλά δεν είναι αυθεντικά ανθρώπινη» παρατήρησε.

Διαβαστε επισης