Πολιτική

ΚΕΔΕ: Να παραμείνει ο προληπτικός έλεγχος στους ΟΤΑ


Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταργηθεί ο προληπτικός έλεγχος στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ ), τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, χθες βράδυ, με θέμα: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύγχρονο δημοσιονομικό περιβάλλον», στο συνεδριακό κέντρο της Εθνικής Τράπεζας.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Ελεγκτικό Συνέδριο και Τοπική Αυτοδιοίκηση», από τις εκδόσεις ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, ο Γ.Γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Σαρλής, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, η Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γεωργία Μαραγκού, επίτιμοι πρόεδροι του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πρυτάνεις Α.Ε.Ι., ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός, πρόεδροι Ανεξάρτητων Αρχών κ.α.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν εισηγήσεις σχετικά με το ρόλο, τις προκλήσεις αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύγχρονο δημοσιονομικό περιβάλλον. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τάχθηκε υπέρ του προληπτικού ελέγχου υποστηρίζοντας πως «η κατάργησή του θα δημιουργήσει μείζονα προβλήματα αφού οι υπόλογοι θα τελούν πάντοτε υπό την ανασφάλεια και τον φόβο καταλογισμού τους και μάλιστα με την πάροδο μακρού χρόνου».

Ωστόσο επισήμανε ότι «θα πρέπει να υπάρξει και νομολογιακά μία σαφής διάκριση μεταξύ της αστικής ευθύνης των αιρετών όπως αυτή προσδιορίζεται στο άρθρ. 232 του Καλλικράτη για θετική ζημία που αυτοί προκάλεσαν και της δημοσιονομικής ευθύνης που αυτοί έχουν ως υπόλογοι στα πλαίσια της παρεμβατικής τους ανάμειξης στην διαχειριστική διαδικασία, με δεδομένο ότι, ο αστικά ευθυνόμενος ουδόλως συνδέεται με την διαχειριστική διαδικασία. Πρέπει επομένως μετά την εφαρμογή του άρθρ. 232 του Καλλικράτη να αποσαφηνισθεί το ζήτημα αυτό».