Οι ενδείξεις και οι συγκλίνουσες πληροφορίες από Αθήνα και Σκόπια, «δείχνουν» έντονη κινητικότητα και ευνοϊκές συνθήκες για την προώθηση του διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές. Σημείο αναφοράς αποτελεί συνάντηση των εκπροσώπων Ελλάδας και ΠΓΔΜ με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, που έχει προγραμματιστεί για τις 19 Ιανουαρίου, στη Νέα Υόρκη. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εντείνει τις πολιτικές διεργασίες στο εσωτερικό, έχοντας σε πρώτη φάση να διαχειριστεί τις… ενστάσεις του Πάνου Καμμένου.
Αυτό που διαφαίνεται και εντέχνως διαρρέουν Αθήνα και Σκόπια, είναι ότι «κυοφορούνται» εξελίξεις στο ζήτημα της ονοματολογίας και αμφότερες οι πλευρές εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την πορεία του διαλόγου. Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε προ ημερών τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, όπου οι δύο ηγέτες πιστοποίησαν τη βούληση για επίλυση του μείζονος θέματος εντός του 2018.
Τσίπρας και Ζάεφ είναι πιθανόν να συναντηθούν και στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, στις 23 Ιανουαρίου. Οι διαβουλεύσεις σε προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και αναμένεται να κορυφωθούν το επόμενο διάστημα, ενόψει και της συνάντησης-στις 19 Ιανουαρίου- με τον Μάθιου Νίμιτς. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις σχετικά με το αν ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για όνομα των Σκοπίων.
Αυτό που αναμένεται να καταγραφεί σε επίσημο επίπεδο είναι τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει στο ζήτημα, η σύγκλιση των δύο χωρών προς μια κοινά αποδεκτή λύση και η διάθεση για συμφωνία εντός της τρέχουσας χρονιάς.
Σήμερα η διυπουργική, αναζητείται κοινή κυβερνητική γραμμή
Στο εσωτερικό «μέτωπο», το Μαξίμου καλείται να διαχειριστεί τις αντιρρήσεις που εκφράζει ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος απορρίπτει οποιαδήποτε ονομασία εμπεριέχει το όρο «Μακεδονία». Η διαμόρφωση μιας κοινής κυβερνητικής γραμμής, που θα αποδομήσει και την ρητορική της Νέας Δημοκρατίας,-η οποία κάνει λόγο για κυβερνητική διγλωσσία και έμμεση απώλεια δεδηλωμένης-, αποτελεί το μέγιστο ζητούμενο για το Μαξίμου, στην παρούσα φάση.
Προς αυτή την κατεύθυνση, θα πραγματοποιηθεί σήμερα διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου για το Σκοπιανό, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα παράσχουν αναλυτική ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, ενώ αναμένεται να τοποθετηθεί κα ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος.
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα συγκληθεί διευρυμένη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, με τη συμμετοχή των κ.κ.Καμμένου και Κοτζιά. Βασικός στόχος του Μαξίμου, μέσω των ενδοκυβερνητικών διεργασιών, είναι να αμβλυνθούν οι διαφορές και να συνταχθεί μια ενιαία και ακλόνητη γραμμή, που θα σωπάσει τους-εντός των τειχών- αμφισβητίες και θα στείλει ισχυρό μήνυμα βούλησης προς τα Σκόπια.
Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό
Η γραμμή Μαξίμου για όνομα των Σκοπίων, όπως εκφράστηκε δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes ( έναντι όλων). Πρόκειται, επί της ουσίας, για τη διαπραγματευτική γραμμή που είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση Καραμανλή το 2007.