Πολιτική

«Καυτό» φθινόπωρο με εργασιακό αλά γαλλικά


Ισχυρές πιέσεις από τους δανειστές προ των πυλών για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και τα εργασιακά

Μετά τον κάβο των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα «καυτό» φθινόπωρο προ των πυλών. Tο φθινόπωρο θα τεθεί επισήμως επί τάπητος το νέο πακέτο για τα εργασιακά και ήδη φαίνεται πως οι δανειστές έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τον κατώτατο μισθό των 568,08 ευρώ και επιχειρούν τη μείωσή του μέσω της εισαγωγής στην Ελλάδα του «γαλλικού μοντέλου». Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι θα υπάρξουν ισχυρές πιέσεις μετά το καλοκαίρι από τους δανειστές για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και τα εργασιακά, ενώ τόνισε με νόημα πως πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Αλλώστε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι έκρουσε χθες τον κώδωνα του κινδύνου στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, στέλνοντας σαφές μήνυμα για ανάγκη λήψης μέτρων με στόχο την τόνωση της οικονομίας.

Το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί έχουν ταχθεί υπέρ της κατάργησης  των πρόσθετων αποδοχών (δώρων Χριστουγέννων- Πάσχα και επιδόματος αδείας) που δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Στόχος δεν είναι βέβαια η εναρμόνιση με τα ισχύοντα στην ΕΕ, αλλά η συμπίεση του εργατικού κόστους στις επιχειρήσεις, με άλλοθι την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Το θέμα έχει τεθεί πολλές φορές προς συζήτηση από πλευράς δανειστών, αλλά η κυβέρνηση κατόρθωνε μέχρι τώρα να το βγάζει από την ατζέντα της διαπραγμάτευσης, βάζοντας «κόκκινες γραμμές».

Στο πακέτο περιλαμβάνονται επίσης πλήρης ευελιξία στην αγορά εργασίας, ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικός νόμος.

Τα εργασιακά αποτελούν το βασικό στοιχείο της επόμενης αξιολόγησης και στη φθινοπωρινή «καταιγίδα» που φαίνεται να έρχεται περιλαμβάνονται τα εξής:

- Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων

Οι δανειστές ζητούν να καταργηθεί το υπουργικό βέτο, που σήμερα έχει στην πράξη υποκατασταθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

- Ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και εφαρμογή νέων μορφών απασχόλησης

Μεταξύ αυτών η λεγόμενη «μικροεργασία» με πολύ χαμηλές αμοιβές και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, τα συμβόλαια μηδενικών ωρών για δουλειά όσο, όταν και όποτε θέλει ο εργοδότης.

- Μείωση του κατώτατου μισθού και επιχειρησιακές συμβάσεις παντού

Τα γαλλικό μοντέλο προβλέπει ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις έχουν μεγαλύτερη ισχύ από τις κλαδικές. ένα από τα πρώτα θύματα αυτής της ανατροπής, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι οι μισθοί μαζί με τα βασικά επιδόματα αφού και αυτοί αποσυνδέονται από τις κλαδικές συμβάσεις.

- Σειρά αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο

Όπως αλλαγή τρόπου λήψης αποφάσεων για απεργίες, μείωση των ημερών συνδικαλιστικής άδειας αλλά και απολύσεις συνδικαλιστικών εκπροσώπων.

Σαφές μήνυμα προς τις κυβερνήσεις για μεταρρυθμίσεις

Το μήνυμα του προέδρου της ΕΚΤ είναι σαφές: μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις και πάλι μεταρρυθμίσεις. Τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά και εκεί θα παραμείνουν για αρκετό καιρό ακόμη, όπως επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά. «Γι' αυτό οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι τόσο σημαντικές. Είναι απαραίτητες για την αύξηση της παραγωγικότητας. Έτσι οι επενδύσεις γίνονται πιο ελκυστικές».

Η ΕΚΤ κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να επιτευχθεί ο στόχος για πληθωρισμό κοντά στο 2% και να εισέλθει η οικονομία σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης, ωστόσο τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής δεν είναι από μόνα τους ικανά για να λύσουν τα προβλήματα της ευρωζώνης. Η πολυετής αδύναμη ανάπτυξη έχει διαβρώσει την παραγωγικότητα στην ευρωζώνη, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόνιμης βλάβης στην οικονομική ευρωστία της νομισματικής ένωσης, δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Υπάρχουν πολλοί κατανοητοί πολιτικοί λόγοι για τους οποίους καθυστερούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όμως λίγοι από αυτούς είναι οικονομικά καλοί λόγοι. Το κόστος των καθυστερήσεων είναι απλά πολύ υψηλό», τόνισε μιλώντας στο Brussels Economic Forum. Ο ίδιοε υπογράμμισε ότι η δουλειά της νομισματικής πολιτικής δεν είναι να καταπολεμά βραχυπρόθεσμα σοκ, αλλά να μετριάζει τις επιπτώσεις τους στον πληθωρισμό και τις δευτερογενείς επιπτώσεις στους μισθούς.  

Σημείωσε ότι η δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη ήταν υφεσιακή για πολλά χρόνια, ενώ η σύγκλιση σε κάποιες χώρες έγινε κυρίως μέσω φόρων και όχι μέσω περικοπών δαπανών. Οπως έχει επισημάνει ο κ. Ντράγκι, η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να υποβοηθηθεί περαιτέρω από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που έχουμε λάβει και τον ευνοϊκό αντίκτυπό τους στις χρηματοπιστωτικές συνθήκες, καθώς και από τη συνεχιζόμενη αύξηση της απασχόλησης χάρη στις προηγηθείσες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, η χαμηλή τιμή του πετρελαίου αναμένεται να παρέχει πρόσθετη στήριξη στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και στην ιδιωτική κατανάλωση, καθώς και στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και στις επενδύσεις.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις