Πολιτική

Κατρούγκαλος: Τι θα διαπραγματευθούμε με τους δανειστές για τα εργασιακά


Με την αγορά εργασίας να βιώνει τις επιπτώσεις της παρατεταμένη ύφεσης και τα εργασιακά δικαιώματα να αποτελούν παρελθόν κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, ανοιξε ο φάκελος Εργασιακή Μεταρρύθμιση, που θα αποτελέσει αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ είναι γνωστές, οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί τις προσυπογράφουν εν μέρει, αλλά για την ελληνική κυβέρνηση υπάρχουν "κόκκινες γραμμές", από τις οποίες δεν μπορεί να υποχωρήσει χωρίς να προκληθούν απεργιακή έκρηξη και κοινωνικές εντάσεις.

Σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος επισημαίνει τις υπερβολικές απαιτήσεις από πλευράς δανειστών, διαβεβαιώνει όμως ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περικοπεί ο 13ος και ο 14ος μισθός. Τονίζει μάλιστα ότι αυτό το ζήτημα είναι εκτός της ατζέντας της διαπραγμάτευσης.

Αναφερόμενος στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, ο κ. Κατρούγκαλος ορίζει τους άξονες της διαπραγμάτευσης, που είναι η επιστροφή στο καθεστώς συλλογικών διαπραγματεύσεων, η νομοθεσία για τις ομαδικές απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα αύξησης του ελάχιστου επιτρεπόμενου ποσοστού ομαδικών απολύσεων, ο υπουργός Εργασίας απαντά ότι απ' ό,τι φαίνεται κάτι τέτοιο δεν είναι εκτός της ιδεοληπτικής αντίληψης του ΔΝΤ.

Ωστόσο, διευκρινίζει ότι στην Ελλάδα κανείς- ούτε οι εργοδότες- θεωρούν ότι πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά αυτά, εκφράζοντας την άποψη ότι η στρατηγική του ΔΝΤ θα απομονωθεί και θα ηττηθεί, όπως συνέβη και στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό.

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, υπογραμμίζει ότι επιδίωξη είναι να συμφωνείται, όπως στο παρελθόν, με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και όχι με κρατική απόφαση, όπως επιβλήθηκε από τα προηγούμενα μνημόνια.

Μεταξύ άλλων θεμάτων, ο υπουργός Εργασίας σχολιάζει ότι ο συνδικαλιστικός νόμος είναι δεκτικός μικρών παρεμβάσεων στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του και της αντιμετώπισης κακών πρακτικών εφαρμογής του, δεδομένου ότι ψηφίστηκε το 1982. Επίσης, ο κ. Κατρούγκαλος, μέσω της συνέντευξής του στο Πρακτορείο, τάσσεται υπέρ της απλής, άδολης, ανόθευτης αναλογικής.