Ως «θετικό» χαρακτηρίζει το γεγονός ότι υπήρξε Σύνοδος των Μεσογειακών χωρών, «αν και καθυστέρησε» ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989. «Ήταν μια από τις πρωτοβουλίες που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα θα είχαμε κοντύτερα μας όχι μόνο τη Γαλλία, που και για λόγους δικούς της ως μεσογειακή δύναμη έχει μια ευθυγράμμιση με τις δικές μας θέσεις, αλλά και την Ιταλία, την Ισπανία και τη Μάλτα, που στα τελευταία Ευρωπαϊκά Συμβούλια δεν στήριξαν ιδιαίτερα τις θέσεις μας», σημείωσε.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει «να υπάρξει εθνική στρατηγική» και να την στηρίξει «με κάθε τρόπο», «ώστε να έχουμε και την αναγκαία ενότητα του λαού μας». Ωστόσο, τόνισε ότι «αυτό προϋποθέτει να προσκαλούμαστε, να λέει η κυβέρνηση πάντα την αλήθεια, να μην κρύβει πράγματα, όπως έχουμε δει επανειλημμένα να γίνεται και να υπάρχει στρατηγική, γιατί πολλές φορές βλέπουμε αντιφάσεις και παλινωδίες, με αποτέλεσμα να τρέχουμε πίσω από τις επιθετικές κινήσεις της 'Αγκυρας, αντί να έχουμε εμείς την πρωτοβουλία των κινήσεων».
«Υπάρχουν πράγματα στη διπλωματία που δεν πρέπει να ανακοινώνονται όσο είναι σε εξέλιξη. Για αυτό και εμείς δεν χρησιμοποιήσαμε τον όρο μυστική διπλωματία, για όσα συνέβησαν στο Βερολίνο. Όμως είναι λογικό, ότι εφόσον η κυβέρνηση θέλει να υπάρχει εθνική συνεννόηση, πρέπει να συνομιλεί με τις πολιτικές δυνάμεις. Όχι εκ των υστέρων», συνέχισε, ενώ αναφερόμενος στα όσα έγραψε ο πρωθυπουργός σε άρθρο του για την τριμερή στο Βερολίνο, είπε ότι «γραπτή συμφωνία είναι η ανεπίσημη μετάφραση που ήδη η κυβέρνηση διέρρευσε και στην αγγλική εκδοχή, την επίσημη, μιλάει για “written understanding”. “Written” σημαίνει ότι γράφτηκε και υπογράφηκε. Αυτό ισχύει στην διπλωματία», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «δεν είναι μεμονωμένο γεγονός». «Όταν πρωτοανακοινώθηκε, υποβαθμίστηκε ως τάχα συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων, ενώ προφανώς είχαμε συνομιλίες που κατέληξαν σε κείμενο και από διαρροές φαίνεται ότι υπήρξε κι ένα είδος οδικού χάρτη για το πώς θα προχωρήσουμε από εκεί και πέρα. Συνδυάστε το αυτό με αυτό το πραγματικό φιάσκο των αντιφατικών δηλώσεων για το ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε.
Κλείνοντας, υποστήριξε ότι «δεν μπορείς να υποχωρείς σε επιθετικές κινήσεις που αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα», εξηγώντας ότι «αυτό καταλήγει στην φιλανδοποίηση μιάς χώρας». «Να έχει περιορισμένη κυριαρχία. Εμείς είμαστε μια φιλειρηνική δύναμη και βασίζουμε την επίλυση των προβλημάτων στο διάλογο, θεωρούμε ότι η αποτροπή δεν πρέπει να συνδυάζεται με κλιμάκωση. Τον Ιούνιο του 2019 που συνεκλήθη το ΚΥΣΕΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, δόθηκε αυτή ακριβώς η εντολή στις Ένοπλες Δυνάμεις, αποτροπή χωρίς κλιμάκωση», κατέληξε.