Ως ένα σταυροδρόμι, ίσως η τελευταία ευκαιρία, για μια Ευρώπη καλύτερη, πιο δημοκρατική, πιο κοινωνική και πιο αλληλέγγυα" χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στον χαιρετισμό που απηύθυνε, σήμερα το απόγευμα, στην εκδήλωση με θέμα «Το Μέλλον της Ευρώπης - Αναστοχασμός για τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» που διοργάνωσε το Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού του Υπουργείου Εξωτερικών.
Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στη σύγκρουση των δύο διαφορετικών αξιακών αντιλήψεων, που υφίστανται στην ΕΕ, η μεν που υπερασπίζεται τις ανοικτές κοινωνίες, την Ευρώπη των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και της αλληλεγγύης και η άλλη η ξενοφοβική Ευρώπη-φρούριο που θέλει την επιστροφή σε ένα κλειστό εθνικιστικό παρελθόν που ποτέ δεν υπήρχε να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα της εποχής. Εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν πολύ βαθύτερες ρίζες στην αποστασιοποίηση πολλών Ευρωπαίων πολιτών και εστίασε στις "πολιτικές λιτότητας και αντίστροφης ανακατανομής του πλούτου που εφαρμόστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες" σε συνδυασμό "με την αδυναμία προσαρμογής του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης.
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε την ανάγκη ανταπόκρισης της ΕΕ στις ανάγκες των πολιτών της, πρωταρχικά ως προς την καθημερινότητα των υλικών συνθηκών διαβίωσης "με πολιτικές που θα ενισχύσουν τις κοινωνικές υπηρεσίες και θα ανακατανείμουν θετικά το εισόδημα, όπως γινόταν τις πρώτες δεκαετίες της λειτουργίας της ΕΕ". "Δεν υπάρχει λαός ή κοινωνία που να χειροτερεύει το επίπεδο διαβίωσης του και να θεωρεί ότι πολιτικά είναι ικανοποιημένος" είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα έθεσε και "το ζήτημα της εκπροσώπησης της Δημοκρατίας" το οποίο όπως είπε "συνδέεται στενά με το θέμα της άσκησης οικονομικής πολιτικής" τονίζοντας την ανάγκη εκδημοκρατισμού των θεσμών οικονομικής διακυβέρνησης. "Για αυτό είναι σημαντικό να μην έχουμε θεσμούς όπως το Eurogroup, που είναι πρακτικά πλήρως στεγανοποιημένοι από κάθε είδους πολιτική λογοκρισία και πολιτική κριτική" σημείωσε.
Υπό αυτό το πρίσμα όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος "είναι ένα σταυροδρόμι οι επόμενες ευρωεκλογές. Είναι μια σύγκρουση που στην πραγματικότητα θα επιβεβαιώσει τον πρόεδρο Γιούνκερ όταν έλεγε ότι είναι υπαρξιακά τα διλήμματα της Ευρώπης και ότι η δική του Επιτροπή είναι μία Επιτροπή τελευταίας ευκαιρίας για την Ευρώπη" .
"Ίσως αυτή να είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ευρώπη" πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι "πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες και πειστικές απαντήσεις" στο επίπεδο της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της ανάγκης η οικονομία να λειτουργεί υπέρ των πολιτών" . Διότι "διαφορετικά" συμπλήρωσε "κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε με ιστορική ειρωνεία σε ανάλογες καταστάσεις με αυτές του μεσοπολέμου όταν αντίστοιχη οικονομική κρίση που φτώχυνε τη μεσαία τάξη και εξαθλίωνε τα φτωχότερα στρώματα οδήγησε σε πολιτική κρίση μέσω της αναζήτησης αποδιοπομπαίων τράγων που τότε ήταν οι Εβραίοι και σήμερα σε πολλές χώρες είναι ο άλλος, με τη μορφή του μετανάστη, το πρόσφυγα ή ακόμα και του μουσουλμάνου. Με τη δαιμονοποίηση και την ισλαμοφοβία, όχι με τον πολύ υπαρκτό κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης" . Και σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι τα παιδιά "μη βρίσκοντας ρόλο και λειτουργία στις κοινωνίες μας είναι εύκολο να υποκύψουν στις σειρήνες αυτών που θέλουν να τους κάνουν ουσιαστικά όπλα μιας τυφλής βίας".
Ολοκληρώνοντας ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την αισιοδοξία του "ότι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην δυνατότητα της Ευρώπης να ξεφεύγει από τα φαντάσματα της" εκφράζοντας την πεποίθηση ότι "την τελευταία ευκαιρία θα την αξιοποιήσουμε ούτως ώστε να έχουμε μια Ευρώπη καλύτερη πιο δημοκρατική, πιο κοινωνική και πιο αλληλέγγυα".