Πολιτική

Κατρούγκαλος: Η προσφορά φιλίας της Τουρκίας να γίνει πράξη


"Προφανώς δεν υπάρχει περίπτωση να ικανοποιηθεί οποιοδήποτε αίτημα ανταλλαγής γιατί η νομική κατάσταση των δύο Ελλήνων αξιωματικών είναι διαφορετική από αυτή των 8 Τούρκων", σε δηλώσεις που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, στο Πρώτο Πρόγραμμα.

"Θα κρατήσω όμως από τη συνέντευξη Ερντογάν, το θετικό στοιχείο που πράγματι είναι διαφορετικό από αυτό που έχουμε δει το τελευταίο διάστημα. Μένει βέβαια, τόνισε, αυτή η προσφορά φιλίας εκ μέρους του να μετασχηματιστεί σε πράξη και να σταματήσει την λειτουργική προκλητικότητα στο Αιγαίο. Και οι δύο χώρες χάνουν από τη διατήρηση υψηλής έντασης στο Αιγαίο και προφανώς θα κερδίσουν και οι δύο από τη βελτίωση των σχέσεων", πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το ert.gr, σημείωσε πως "η επαγρύπνηση είναι δεδομένη όταν έχεις έναν γείτονα που το τελευταίο διάστημα έχει δείξει τα χαρακτηριστικά που όλοι ξέρουμε. Υπάρχουν δύο στοιχεία στην τακτική αυτή, το πρώτο είναι η στρατηγική της Τουρκίας να λειτουργεί ως αναθεωρητική δύναμη που θέλει να επεκτείνει τα δικαιώματά της πέραν των προβλεπόμενων από τις διεθνείς συνθήκες και το δεύτερο είναι το τακτικό στοιχείο που προφανώς συνδέεται με τις εκλογές και την ανάγκη να ικανοποιηθεί το εσωτερικό ακροατήριο. Όμως τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας δεν είναι στη κατεύθυνση της συνέχισης  αυτής της έντασης γιατί την απομονώνουν από την Ευρώπη η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τα οικονομικά της συμφέροντα. Από την άλλη μεριά στρατηγικά συμφέροντά της βρίσκονται στα ανατολικά και τα νότια σύνορά  της  και επομένως υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια αποκατάσταση των σχέσεων Ελλάδας Τουρκίας".

Ο ΑΝΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι "ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών αυτό το διάστημα βρίσκεται σε υποχώρηση λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας, αποτελεί όμως ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής πολιτικής γιατί θεωρούμε ότι, τα προβλήματα μπορεί να λυθούν μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου. Πάντως οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι πάντα ανοιχτοί, γιατί δεν είναι χρήσιμοι μόνον για να προωθούν λύση στα προβλήματα, αλλά και για να μπορούν να εκτονώνουν καταστάσεις που μπορεί να δημιουργηθούν από λάθος. Η Τουρκία δεν πιστεύω ότι επιδιώκει θερμό επεισόδιο, πολύ περισσότερο σύρραξη στο Αιγαίο, αλλά με τη συσσωρευμένη ένταση μπορεί να προκύψει ένα ατύχημα. Οι  δίαυλοι επικοινωνίας εάν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι χρήσιμοι ούτως ώστε να μπορέσει να εκτονωθεί η ένταση".

Κλείνοντας για την ελληνική οικονομία ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε: "Το ΔΝΤ στην πρόσφατη έκθεσή του αναθεώρησε στο υπερδιπλάσιο της εκτιμήσεις του για το πλεόνασμα της προηγούμενης χρονιάς, ενώ αντίστοιχη αναθεώρηση της εκτίμησής του είναι για τα πλεονάσματα του 2018. Εφόσον λοιπόν παραδέχεται το ίδιο ότι οι αρχικές του εκτιμήσεις ως προς τα πλεονάσματα δεν είναι ακριβείς, σαφέστατα προκύπτει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για πρόσθετα μέτρα, το αντίθετο μάλιστα. Το ουσιώδες είναι να έχουμε τον Αύγουστο μία καθαρή έξοδο, χωρίς πρόσθετες υποχρεώσεις και από κει και μετά να έχουμε ένα αναπτυξιακό σχέδιο δικό μας, που θα βγάλει την χώρα από την κρίση".

Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα έχουμε παράταση του προγράμματος, κανείς δεν το έθεσε, ούτε το επιθυμεί. Ούτε υπάρχει θέμα πιστοληπτικής γραμμής στήριξης γιατί για να συμβεί αυτό πρέπει να ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, που όπως είναι γνωστό, δεν το επιθυμεί.

ΤΟ ΔΝΤ έχει προωθημένη αντίληψη για το χρέος αν και στο επίπεδο του Eurogroup έχουν ληφθεί αποφάσεις και θα υπάρχουν μέτρα ελάφρυνσης αμέσως μόλις βγούμε από το πρόγραμμα, αλλά διαπραγματευόμαστε και για το πέραν τούτου, είπε ο κ. Κατρούγκαλος.