Πολιτική

Κατρούγκαλος: Δεν υπάρχει κανένας λόγος για πρόωρες εκλογές


«Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να γίνουν πρόωρες εκλογές» τόνισε σήμερα ο αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM". 

Με αφορμή τη συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος επισήμανε ότι και ο ίδιος ο κ. Καμμένος είπε ότι η θητεία της κυβέρνησης τελειώνει τον Σεπτέμβρη του 2019. «Είναι προς το συμφέρον της χώρας να μην γίνουν τώρα εκλογές, όταν η οικονομία ανακάμπτει και προσπαθούμε να ξαναφέρουμε πίσω όρους ανάπτυξης που θα ωφελήσουν όλον τον ελληνικό λαό», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Αναγνώρισε ότι υπάρχουν κύκλοι που θα θέλανε να πέσει η κυβέρνηση από τον Ιανουάριο του 2015, ωστόσο, τόνισε με νόημα «έχουμε μια σταθερή απόφαση να αντισταθούμε και στις φανερές και στις υπόγειες και στις καταχθόνιες πιέσεις».

Στο πλαίσιο αυτό, και εν όψει της κύρωσης στη Βουλή της συμφωνίας των Πρεσπών, εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα τη στηρίξει «ικανός αριθμός είτε ανεξάρτητων, είτε μεμονωμένων, είτε και βουλευτών που ανήκουν σε άλλους χώρους». «Δεν υπάρχει - στο δικό μου το μυαλό τουλάχιστον - οποιαδήποτε αμφιβολία ότι θα υπερψηφιστεί, όπως πρέπει να γίνει, γιατί είναι εθνικά επωφελής συμφωνία η συμφωνία αυτή», πρόσθεσε.

Για την επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα και τις σχετικές αναφορές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε: «ο κ. Μοσκοβισί δεν είπε πράγματα που δεν ξέραμε. Την πραγματικότητα είπε. Απλώς η πραγματικότητα είναι αντίθετη στην εικονική πραγματικότητα που είχε προσπαθήσει και η ΝΔ και ο φιλικός μαζί της Τύπος, που δεν είναι απλώς φιλικός, ουσιαστικά είναι ενορχηστρωμένος στην αντιπολιτευτική της τακτική».

Απαντώντας σε ερώτηση για το κόψιμο των συντάξεων, διευκρίνισε ότι επρόκειτο για έναν εκβιασμό από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τα επιχειρήματα ότι ο ΕΦΚΑ θα ήταν ελλειμματικός και για το λόγο αυτό θα έπρεπε να μεταφερθούν κεφάλαια από τον προϋπολογισμό, με συνέπεια η χώρα να μην πετύχει τα πλεονάσματα. «Και στα δύο αυτά, ως συνήθως, το ΔΝΤ έπεσε έξω», είπε ο αν. υπουργός, ενώ σχολίασε ότι καθώς το κόψιμο των συντάξεων είναι αχρείαστο, σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες, μπορεί να ξανασυζητηθεί και οι Ευρωπαίοι δεν έχουν λόγο, όταν θα καταρτίζεται ο προϋπολογισμός, να μην δεχτούν τη μη εφαρμογή του μέτρου.

Με αφορμή την τετραμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας, επισήμανε ότι τέτοιες συναντήσεις δίνουν σημαντική ώθηση στη διεθνή πολιτική θέση της χώρας, ανέφερε ότι το ενδιαφέρον δεν είναι μόνο γεωπολιτικό αλλά και επιχειρηματικό και τόνισε ότι είναι σημαντικό το θέμα της δικτύωσης των οικονομικών μέσω της ανάπτυξης των υποδομών.

Για την υπόθεση Novartis σχολίασε ότι «το ζητούμενο είναι να βρεθεί αν υπάρχει ανάμειξη πολιτικών στο σκάνδαλο αυτό» και πρόσθεσε: «η ειδική έκφραση που πήρε το σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα, δηλαδή να υπάρχουν υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, όχι για τη μικρή ελληνική αγορά, αλλά γιατί η χώρα μας ήταν χώρα αναφοράς για μεγάλες αγορές όπως της Ινδίας και της Ρωσίας, δημιουργούσε αναπόφευκτα την ανάγκη να υπάρχει πολιτική εμπλοκή γιατί δεν είναι ένας απλός γιατρός αυτός που είναι σε θέση να ορίσει ποια θα είναι η τιμή του φαρμάκου. Χρειάζεται γι΄ αυτό το θέμα εκ των άνω παρέμβαση»