Οικονομία

Κατρίνης: 9 στις 10 επιχειρήσεις αποκλεισμένες από τη χρηματοδότηση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ


Να διαβιβάσει στη Βουλή τα στοιχεία για τον δείκτη δανειοδότησης των επιχειρήσεων μέσω των δανείων από τα ΤΕΠΙΧ ΙΙ, καλεί ο τομεάρχης Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Μέσα από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων θα αντιληφθούν όλοι αν και κατά πόσο καλύπτονται οι ανάγκες ρευστότητας των επιχειρήσεων, τη στιγμή που οι αιτήσεις που κατατέθηκαν προσεγγίζουν τις 100.000, αναφέρει ο κ. Κατρίνης.

«Όταν οι συνολικές αιτήσεις δανειοδότησης των επιχειρήσεων ξεπερνούν τις 100.000, αυτό σημαίνει ότι 9 στις 10 αιτήσεις έχουν απορριφθεί. Όταν το ακριβές ποσό των αιτούμενων δανείων υπερβαίνει τα 12 δισ. ευρώ, αυτό σημαίνει ότι οι πόροι του ΤΕΠΙΧ ΙΙ δεν επαρκούν για να στηρίξουν τη ρευστότητα. Περιμένω από την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τα ακριβή στοιχεία και κυρίως πόσες από τις επιχειρήσεις που εγκρίθηκε η δανειοδότηση τους είναι μικρού ή μεσαίου μεγέθους’» τονίζει ο κ.Κατρίνης που κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο κ. Κατρίνης τονίζει επίσης ότι ενώ η κυβέρνηση θριαμβολογεί για την ταχύτητα έγκρισης των πρώτων 780 εκατ. ευρώ δανείων από τις τράπεζες μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, παρατηρούνται ελλείψεις στο 40% των αιτήσεων που έχουν αποσταλεί προς έγκριση στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, γεγονός που προκαλεί εύλογη ανησυχία για τον πραγματικό χρόνο εκταμίευσης των χρημάτων στις επιχειρήσεις.

Παράλληλα υπενθυμίζει ότι στις 6 Μάιου η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει προσωρινά το πρόγραμμα αφού είχαν υποβληθεί 32.000 αιτήσεις μέσα στις πρώτες πέντε ημέρες λειτουργίας του προγράμματος, με το συνολικό αιτούμενο ποσό από τις επιχειρήσεις να υπερβαίνει τα 5,3 δισ. ευρώ έναντι 1,3 δισ. ευρώ διαθέσιμων πόρων στον αρχικό προϋπολογισμό της δράσης.

«Μετά τις 20 Μαΐου, που η κυβέρνηση κάτω από την πίεση του Κινήματος Αλλαγής και των επιχειρήσεων, άνοιξε πάλι το πρόγραμμα, ανακοινώνοντας τη διεύρυνση του συνολικού προϋπολογισμού της δράσης στα 2 δισ. ευρώ, υποβλήθηκαν χιλιάδες ακόμα αιτήσεις που αποδεικνύουν ότι το πρόγραμμα είναι ανεπαρκές σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν», αναφέρει ο βουλευτής και τονίζει: «Είναι φανερό ότι σε μια συγκυρία που το καθολικό αίτημα των επιχειρήσεων και της αγοράς είναι η ενίσχυση της ρευστότητας, η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσεις σε αυτό το αίτημα. Ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία και θα έχει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:

  • -Πόσες και ποιες επιχειρήσεις έτυχαν δανειοδότησης από το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ, πότε υπέβαλαν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα και τι ποσό εγκρίθηκε για την καθεμία από αυτές;
  • -Τι ποσοστό του αρχικά διατιθέμενου ποσού καλύφθηκε από τις αιτήσεις που υπεβλήθησαν ως τις 6 Μαΐου που έκλεισε το πρόγραμμα και έγινε η πρώτη αξιολόγηση;
  • -Για πόσες όσες από τις 72.000 επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση δανειοδότησης μετά τις 20 Μαΐου, εγκρίθηκε η δανειοδότηση;
  • -Με ποιο τρόπο σκέπτεται η κυβέρνηση να στηρίξει τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων που έμειναν εκτός ρευστότητας μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ;», κατέληξε.