Πολιτική

Κατοχύρωση κερδών και απώλειες στο Χρηματιστήριο


Κόντρα στην τάση των διεθνών αγορών το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται πτωτικά με αρνητικό πρωταγωνιστή τον τραπεζικό δείκτη (-7%), καθώς οι επενδυτές επιχειρούν να  κατοχυρώσουν τα όποια κέρδη τους, μετά από 9 συναπτές ανοδικές συνεδριάσεις. Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι  πρόκειται για αναμενόμενη φυσιολογική διόρθωση, που δεν αλλάζει προς το παρόν τη μεσοβραχυχρόνια τάση της αγοράς. Κατά τις εκτιμήσεις τους η περαιτέρω πορεία του ΧΑ θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς.

Ο ΓΔ κινείται περί τις 549 μονάδες, υποχωρώντας  κατά 2,4%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βυθίζεται στο-7%.  Απώλειες 3% καταγράφει ο FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος κινείται στις 149-150 μονάδες. μονάδες. Περίπου 1,4% χάνει ο δείκτης της  μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Οι αναλυτές εφιστούν την προσοχή των επενδυτών στις 149 μονάδες του FTSE 25 που αποτελούν περιοχή στήριξης, ενώ η πιο κοντινή αντίσταση είναι οι 159 μονάδες.

Η αγορά παρακολουθεί το ραντεβού της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας των Τσακαλώτου - Σταθάκη με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένουν τα στοιχεία για να αποφασιστούν τα μέτρα ώσε να κλείσουν το δημοσιονομικό "κενό" έως το 2018. Οι διαφωνίες μεταξύ των δανειστών παραμένουν. 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε εκτιμά ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί το ορθόδοξο Πάσχα. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν βλέπει λόγο να ληφθούν αποφάσεις στο κοντινό μέλλον καθώς η Ελλάδα δεν έχει πολλές πληρωμές τα επόμενα χρόνια. Πάντως, το ΔΝΤ θέτει ως όρο για τη συμμετοχή του τη μείωση του ελληνικού χρέους ενώ η Γερμανία θέλει να είναι το ΔΝΤ μέρος του προγράμματος.

Η σημερινή διόρθωση γίνεται παρότι οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν άνοδο, μιά ώθηση που δίνει το πετρέλαιο - στα 40,3 το brent (+2,1%). Η Κίνα μπορεί να "πιέσει" για άλλη μια φορά φορά τα διεθνή χρηματιστήρια καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να βρίσκεται σε σημαντική επιβράδυνση. 

Οι παγκόσμιες αγορές σύρονται και να φέρονται από τις αλλαγές διάθεσης, σημειώνει η Societe Generale, επισημαίνοντας ότι αξίζει κανείς να παρατηρήσει ορισμένα θέματα, όπως τον ρόλο που διαδραματίζουν το πετρέλαιο, η ΕΚΤ και το δημοψήφισμα για το Brexit.

Σήμερα και αύριο ο Μάριο Ντράγκι και τα μέλη του ΔΣ της ευρωτράπεζας θα λάβουν νέες αποφάσεις. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατά 10-15 δισ. ευρώ στα 75 δισ. Μέχρι τώρα η ΕΚΤ αγοράζει κατά μέσο όρο 60 δισ. ευρώ το μήνα.

 

Οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και η απόδοση ημέρας και έτους