Η περίπτωση πρόσθετης-διπλής αύξησης του κατώτατου μισθού εντός της επόμενης χρονιάς, πέραν της βέβαιης κατά 2% από 1/1/2022, είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τα μακροοικονομικά αποτελέσματα που θα παράξει η ελληνική οικονομία. Το σενάριο για «γενναία» αύξηση, πάνω από την προβλεπόμενη, δεν είναι ουτοπικό ούτε «πηγάζει» από αίολες φαντασιώσεις, αντιθέτως έχει σοβαρή υπόσταση και μπορεί να μετουσιωθεί σε πράξη. Οι εκτιμήσεις διεθνών οίκων, εγχώριων και ξένων φορέων συγκλίνουν ολοένα και περισσότερο στο εξής συμπέρασμα: η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» ταχύτερα από τον αναθεωρημένο ρυθμό για το 2021, του 5,9%, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις να ξεπερνούν το 8%.
Υπό αυτό το πρίσμα και αν βεβαίως επιβεβαιωθούν οι εν λόγω εκτιμήσεις η επιπλέον αύξηση στον κατώτατο μισθό, διαθέτει το… πρόσφορο έδαφος από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων για να πραγματοποιηθεί. Όλα βέβαια συναρτώνται άμεσα από την ταχύτητα που θα αναπτύξει η ελληνική οικονομία έως το τέλος της τρέχουσας χρονιάς. Σε περίπτωση που η «μπίλια κάτσει» πλησίον του 8%, όπως για παράδειγμα προβλέπει η Moody’s Analytics ή στο 7,5% που εκτιμά η Εθνική Τράπεζα, τότε υπάρχουν τα εχέγγυα για μια πράγματι «γενναία» αύξηση του κατώτατου μισθού.
Το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται όλα τα σενάρια για τον κατώτατο μισθό που συνδέονται με την πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σε συνεργασία πάντα με το υπουργείο Εργασίας που είναι υπεύθυνο για τη νομοτεχνική προπαρασκευή, τη διαβούλευση με φορείς, κοινωνικούς εταίρους και τη διαμόρφωση του τεχνικού πλαισίου «ένταξης» του κατώτατου μισθού στην αγορά εργασίας.
Τα βασικά σενάρια
Επί των αριθμών, τώρα, ως γνωστόν από την 1η Ιανουαρίου 2022, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 2%, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι από τα 650 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα, θα φτάσει στα 663 ευρώ. Με βάση τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο και θα «ευδοκιμήσουν», όπως προαναφέρθηκε, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι άνω του 5,9%, ο κατώτατος μισθός ενδέχεται να αυξηθεί κατά 5,5%, δηλαδή να διαμορφωθεί στα 699,46 ευρώ.
Υπάρχει, πάντως, στο τραπέζι και ένα άκρως θετικό σενάριο για αύξηση της τάξεως του 10%, εφόσον ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ είναι 8%, ωστόσο οι πιθανότητες υλοποίησης του είναι πράγματι λίγες. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο και ανεξάρτητα από το πιο σενάριο ευοδωθεί, το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του κατώτατου μισθού εντός του 2022, έχει, όπως διαφαίνεται, ισχυρές βάσεις πραγμάτωσης και ερείσματα, μεταξύ άλλων, εντός της κυβέρνησης.