Χρηστικά

Κατώτατος μισθός: Πού «κλειδώνει» η αύξηση


Η αύξηση του κατώτατου μισθού έλαβε εκ νέου το «ΟΚ» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά τη σημερινή συνάντηση Αχτσιόγλου-επικεφαλής Θεσμών, ωστόσο, απομένει να καθοριστεί το εξόχως σημαντικό ζήτημα του εύρους αύξησής του. Η τελική απόφαση θα ληφθεί την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Εργασίας, το οποίο έθεσε τα επιχειρήματά του σχετικά με το επίπεδο ανόδου του κατώτατου μισθού.

Η Έφη Αχτσιόγλου παρουσίασε στους επικεφαλής των Θεσμών το πόρισμα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, με το οποίο προκρίνεται η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 5% έως 10%. Η Αθήνα θα ήταν ικανοποιημένη με το «κλείδωμα» της αύξησης κοντά στο 8% και προς αυτή την κατεύθυνση επιχειρηματολόγησε η υπουργός Εργασίας, τη στιγμή που οι επικεφαλής των Θεσμών-βάσει της επίσημης ενημέρωσης-, έκαναν λόγο για ανάγκη προσεκτικής αύξησης…

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης έγινε ανταλλαγή οικονομικών και νομικών επιχειρημάτων από τις δύο πλευρές αναφορικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και την επίδραση της αύξησης του κατώτατου μισθού σε βασικά μεγέθη της οικονομίας. Η αύξηση, άλλωστε, του κατώτατου μισθού, θα συμπαρασύρει προς τα πάνω μια σειρά από επιδόματα και παροχές που συνδέονται μ’ αυτόν. 

Αύξηση σε επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό

Το «κύμα» αναπροσαρμογής θα είναι ιδιαιτέρως ευεργετικό για το επίδοµα ανεργίας του ΟΑΕ∆, καθώς και άλλα επιδόµατα και βοηθήµατα του που παρέχει ο Οργανισµός.
Ειδικότερα, αύξηση θα υπάρξει στο σημερινό τακτικό επίδομα ανεργίας, το οποίο υπολογίζεται στο  55% του βασικού μισθού των εργαζομένων άνω των 25 ετών (586,08 ευρώ) και ανέρχεται σε 360 ευρώ. 

Όπως προαναφέρθηκε η τελική απόφαση για το εύρος αύξησης του κατώτατου μισθού, θα ληφθεί την επόμενη εβδομάδα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα έχει προηγηθεί ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών, που επίσης, αναλύθηκε στη σημερινή σύσκεψη, αποτελούν «πυλώνες» των κοινωνικών μέτρων με έντονο αριστερό πρόσημο που υλοποιεί η κυβέρνηση εντός του 2019.

Υλοποίηση ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και αναδρομικά συνταξιούχων

Στην ατζέντα της συνάντησης Αχτσιόγλου – επικεφαλής Θεσμών βρέθηκε και η υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, με την υπουργό Εργασίας να παρουσιάζει την πρόοδο της οργανωτικής συγκρότησης του ΕΦΚΑ και το πλάνο δράσης για την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού των ασφαλισμένων.

Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα των δικαστικών διεκδικήσεων αναδρομικών από συνταξιούχους, για την περίοδο πριν από την απόφαση του ΣτΕ του 2015, για το οποίοι δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι Θεσμοί, καθώς έχει σημαντική δημοσιονομική «χροιά».


 

Διαβαστε επισης