Οικονομία

Κάτω από το 3,5% βλέπει το πλεόνασμα ο ESM


Λόγο για δημοσιονομικό εκτροχιασμό της Ελλάδας, έκανε ο κορυφαίος οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Ρολφ Στράουχ, υπογραμμίζοντας πως πιθανότατα δεν θα επιτευχθεί ο συμφωνημένος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3.5%.

Συγκεκριμένα, Στράουχ, μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε πως ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλιγκ, έχει εκφράσει τις ανησυχίες του σχετικά με το πακέτο θετικών μέτρων της κυβέρνησης.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ήδη το σπρεντ των ελληνικών ομολόγων από το αντίστοιχο γερμανικό αυξήθηκε κατά 50 μονάδες βάσης, καθώς οι αγορές είναι προσεκτικές στην αποφυγή κινδύνων που σχετίζονται με χώρες για τις οποίες δεν έχουν σαφή  εικόνα σχετικά με την πορεία της οικονομικής πολιτικής.

«Αν και δεν έχουμε τελική εκτίμηση των μέτρων, αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι βάσει της προκαταρκτικής μας ανάλυσης, η Ελλάδα ίσως να μην πετύχει το συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%  με σημαντική διαφορά», δήλωσε ο οικονομολόγος του Μηχανισμού, προσθέτοντας πως για το 2020 ο αντίκτυπος είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά αν τα εξαγγελθέντα μέτρα εφαρμοστούν το θέμα μπορεί να πάρει περισσότερες διαστάσεις.

Κλείνοντας, ο Στράουχ δήλωσε ότι από τη σκοπιά του ESM, τα μέτρα αυτά δεν είναι φιλικά προς την ανάπτυξη τόσο σε μεσοπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

«Μπορεί να βοηθήσουν την βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη αλλά η εικόνα διαφέρει σε μεσοπρόθεσμο μακροπρόθεσμο ορίζοντα και αυτό για μας, ως ο μεγαλύτερος μακροχρόνιος δανειστής της Ελλάδας, αποτελεί θέμα ανησυχίας», κατέληξε.