Η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, εξέλιξη που δημιουργεί αναπροσαρμογή στο «καλάθι» των μέτρων στήριξης που ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Με δεδομένα την ηχηρή πτώση των τιμών, που σήμερα υποχώρησαν κάτω από 50 ευρώ (πρόκειται για χαμηλό 17 μηνών), αλλά και τη σαφή οδηγία των Βρυξελλών για κατάργηση των οριζόντιων ενεργειακών επιδοτήσεων και εν γένει του κρατικού κονδυλίου που αποδιδόταν, το οικονομικό επιτελείο μπορεί με μεγαλύτερη ευελιξία να μεταβάλλει το σχέδιο για τα νέα μέτρα στήριξης. Να προχωρήσει, δηλαδή, σε αισθητή περικοπή των ενεργειακών επιδοτήσεων και να χρησιμοποιήσει μεγάλο μέρος του σχετικού «κεφαλαίου» σε άλλα μέτρα στήριξης τα οποία επιθυμεί να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα και σαφώς πριν τις εκλογές. Να θυμίσουμε ότι τον Φεβρουάριο, το Υπουργείο Ενέργειας, προχώρησε σε «ψαλίδισμα» των επιδοτήσεων ενέργειας, επικαλούμενο την πτώση των τιμών ενέργειας.
Ουσιαστικός αρωγός στο εγχείρημα απόδοσης νέων μέτρων στήριξης, πέραν της απορρόφησης από το κονδύλι των ενεργειακών επιδοτήσεων, είναι η εξαιρετική πορεία των δημοσιονομικών και στις αρχές του 2023, που δημιουργεί ευνοϊκή συνθήκη για πρόσθετο χώρο. Τα φοροέσοδα υπεραπέδωσαν τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας κατά 620 εκατ.ευρώ τον ορισθέντα στόχο, ενώ και το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν πάνω από τις προβλέψεις, φτάνοντας στα 2,765 δισ.ευρώ.
«Βουτιά» 80% από τον Αύγουστο!
Σ’ ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο, η τιμή του ολλανδικού συμβολαίου αναφοράς Μαρτίου (TTF), υποχώρησε σήμερα κάτω από τα 50 ευρώ και συγκεκριμένα στα 49,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Είναι η πρώτη φορά που «πέφτει» κάτω από τα 50 ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2021, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η ενεργειακή κρίση βρίσκεται σε φάση ουσιαστικής ύφεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Αύγουστο του 2022 έως και σήμερα, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρεί περισσότερο από 80%!
Η εντυπωσιακή πτώση στη τιμή του φυσικού αερίου οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες. Πρώτον στις εξαιρετικές για την εποχή καιρικές συνθήκες, που διατηρούν τα ευρωπαϊκά αποθέματα πάνω από το 85% και δεύτερον στις σταθερά υψηλές εισροές του υγροποιημένου αερίου, που δίνουν τη δυνατότητα στην Ευρώπη να διατηρεί… ακέραιη την ενεργειακή της επάρκεια, γεγονός που αξιολογείται θετικά από τους επενδυτές.
Απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο τον Ιανουάριο για την Ελλάδα
Τον Ιανουάριο, η Ελλάδα πέτυχε την πλήρη απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Δραστικά μειωμένη ήταν και στο σύνολο του περασμένου έτους η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη χώρα μας, όπως δείχνει η Ετήσια Ανάλυση του Ινστιτούτου για την Ελληνική Ενεργειακή Αγορά το 2022.
Ειδικότερα, μηδενικές ήταν οι εισαγωγές φυσικού αερίου από το σημείο εισόδου του Σιδηροκάστρου τον Ιανουάριο του 2023, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπήρξαν καθόλου εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα. Αντίθετα, το σημείο εισόδου του Σιδηροκάστρου χρησιμοποιήθηκε με αντίστροφη ροή (reverseflow) για εξαγωγές ποσοτήτων φυσικού αερίου, προερχόμενες από LNG, προς την Βουλγαρία και άλλες γειτονικές χώρες.