Οικονομία

Καθυστερούν τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις του κορονοϊού


Ενώ οι επιπτώσεις του κορονοϊού τόσο σε περιοχές της χώρας, όσο και σε τομείς της ελληνικής οικονομίας, κυρίως στον τουρισμό, μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα, τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης για τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων αποδεικνύονται αργά.

Με τη συμπλήρωση 10 ημερών από την εκδήλωση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην Ελλάδα-ήταν νωρίτερα παγκοίνως γνωστή η ραγδαία εξάπλωση του ιού στην γειτονική Ιταλία-και ενώ μεσολάβησαν: ακυρώσεις καρναβαλιών, μεγάλων εκδηλώσεων, συνεδρίων, εκθέσεων, μεγάλη μείωση των οργανωμένων εκδρομών κλπ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αρκείται προς το παρόν σε συσκέψεις και σχέδια επί χάρτου.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι όποιες κυβερνητικές αποφάσεις για μέτρα στήριξης των πληττόμενων περιοχών και κλάδων θα ανακοινωθούν μετά το Eurogroup της 16ης Μαρτίου, το οποίο θα συζητήσει τις επιπτώσεις της επιδημίας στην Ευρωζώνη. Μόνο που οι καθυστερήσεις επιβαρύνουν την κατάσταση, που ειδικά για τις επιχειρήσεις κάποιων περιοχών, όπως η Αχαΐα, είναι ήδη δύσκολη και επιδεινώνεται καθημερινά, καθώς τα προβλήματα έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

«Καλά τα λόγια και τα σχέδια, αλλά τώρα χρειάζονται πράξεις», ανέφερε επιχειρηματίας της Πάτρας στο «Σin», που δεν έκρυψε τους φόβους του για τη συνέχεια, ενώ σημείωσε ότι «αν μια επιχείρηση πεθάνει από οικονομική ασφυξία, μετά δεν ανασταίνεται»

Επιπλέον, φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη – ή έκλεισε τα αυτιά της, πιστεύοντας ότι η κρίση δεν θα φτάσει στην Ελλάδα- τις εκτιμήσεις διεθνών οίκων που από τον Ιανουάριο προειδοποιούν για πλήγματα στην παγκόσμια οικονομία από την επιδημία και δεν προετοιμάστηκε για την  αντιμετώπιση των συνεπειών.

Τα ιταλικά μέτρα-αντίδοτο

Ασφαλώς, οι επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορονοϊού στην ιταλική οικονομία, είναι μέχρι τώρα πολύ μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες στην ελληνική, όμως η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας έχει ανακοινώσει εδώ και μέρες σειρά μέτρων στην προσπάθειά της να τις ανακόψει:

  • Οι φορολογικές υποχρεώσεις για τους 50.0000 κατοίκους της κόκκινης ζώνης σε απομόνωση, «παγώνουν» μέχρι τον Ιούνιο,  ενώ προς το παρόν σταματά και η καταβολή φόρων και πληρωμή ενσήμων από τους επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα.
  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν μπει σε καραντίνα θα λάβουν μέχρι πεντακόσια ευρώ τον μήνα, ενώ το ειδικό ταμείο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενισχύεται με άλλα πενήντα εκατομμύρια ευρώ.
  • Διατίθενται άλλα 350.000.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που εξάγουν στο  εξωτερικό, με στόχο να προστατευθεί το «Μade in Italy».

Τα αιτήματα στα Υπουργεία

Ήδη στα οικονομικά υπουργεία έχουν σταλεί αιτήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επιχειρηματικών φορέων, για μέτρα τόνωσης των τοπικών οικονομιών της Πάτρας και της Ξάνθης, που υπέστησαν σημαντικές ζημιές από την ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Χαρακτηριστικά, το Επιμελητήριο Αχαΐας με επιστολή του σε κυβερνητικούς παράγοντες ζητεί την εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων προς ενίσχυση των επιχειρήσεων της περιοχής:

  1. Αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, σε βάρος φυσικών ή νοµικών προσώπων έως 31 Ιουλίου 2020.
  2. Παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, των οποίων η προθεσμία έληγε την 29 Φεβρουαρίου 2020 και 31 Μαρτίου 2020, έως 31 Ιουλίου 2020, με αντίστοιχη παράταση καταβολής του φόρου.
  3. Παράταση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων έως και 31 Ιουλίου 2020.
  4. Αναστολή καταβολής τρεχουσών δόσεων ρυθμίσεων ως 31/07/2020 σε εφορία.
  5. Δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή, να εισπράττονται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.
  6. Όσοι βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής να διατηρούν τη ρύθμιση σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων για έξι (6) μήνες

Δημήτρης Κυριακόπουλος

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα