Χιλιάδες γυναίκες που εργάζονται σε γραφεία και υπηρεσίες του ΟΗΕ σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, γίνονται στόχος σεξουαλικής παρενόχλησης, επιθέσεων και εκβιασμών, ενώ πολλές έχουν γίνει θύματα απόπειρας βιασμού. Εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες, αλλά η "κουλτούρα" και οι δομές του ΟΗΕ δεν επιτρέπουν τη δημοσιοποίηση των περιστατικών και τη διερεύνηση των σχετικών επιθέσεων - πολύ περισσότερο την τιμωρία των ενόχων.
Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Guardian, δεκάδες νυν και πρώην υπάλληλοι των Ηνωμένων Εθνών περιέγραψαν ένα καθεστώς σιωπής και ατιμωρησίας, αλλά και ένα ελλιπές σύστημα ελέγχου: Οι φάκελοι με τις καταγγελίες των θυμάτων στοιβάζονται ή θάβονται σε συρτάρια και οι κατηγορούμενοι ως δράστες κυκλοφούν ελεύθεροι και ανενόχλητοι.
Από τους υπαλλήλους που ερωτήθηκαν, 15 δήλωσαν ότι είχαν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση ή επίθεση τα τελευταία πέντε χρόνια. Τα αναφερόμενα αδικήματα κυμαίνονταν από λεκτικές παρενοχλείσεις μέχρι βιασμούς.
Επτά γυναίκες κατήγγειλαν επίσημα τι συνέβη, επισημαίνοντας ότι τα θύματα σπάνια προβαίνουν σε καταγγελίες, επειδή φοβούνται μήπως χάσουν τη δουλειά τους, ή ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτε.
«Αν το αναφέρετε, η καριέρα σας έχει σχεδόν τελειώσει», δήλωσε μία σύμβουλος, η οποία είπε ότι παρενοχλήθηκε από τον προϊστάμενό της ενώ εργαζόταν για το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων.
Υπάλληλοι που εργάζονται σε περισσότερες από 10 χώρες μίλησαν στον Guardian υπό το καθεστώς ανωνυμίας, είτε γιατί οι κανόνες προσωπικού του ΟΗΕ δεν τους επιτρέπουν να μιλούν δημοσίως, είτε γιατί φοβούνται τις συνέπειες.
Τρεις γυναίκες από διαφορετικά γραφεία δήλωσαν ότι από τότε που ανέφεραν σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση, εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους ή απειλήθηκαν με λήξη της σύμβασής τους.
Οι φερόμενοι δράστες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ένας ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ, παραμένουν στις θέσεις τους. Όταν δε είναι σε ανώτερα πόστα, έχουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν τις διαδικασίες των ερευνών.
Μία από τις γυναίκες που καταγγέλλει βιασμό από προϊστάμενο της, ανώτερο στέλεχος του ΟΗΕ, υπογράμμισε ότι όχι μόνον δεν βρήκε τρόπο για να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά έχασε τελικά και τη δουλειά της. «Μαζί με τη δουλειά έχασα και τη βίζα και πέρασα πολλούς μήνες στο νοσοκομείο λόγω τραύματος και άγχους», πρόσθεσε.
Η ίδια τόνισε ότι παρά τα ιατρικά στοιχεία και τη μαρτυρία, μια εσωτερική έρευνα από τον ΟΗΕ δεν διαπίστωσε επαρκή δεδομένα για να υποστηριχθούν οι ισχυρισμοί της