Ελλάδα

Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων- Αμεσες παρεμβάσεις στις πυρόπληκτες περιοχές


Ενα μεταβατικό νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο παρεμάσεων στις πυρόπληκτες περιοχές επιχειρεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση, προς άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων και εν όψει ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού που θα αφορά την πολεοδόμηση, τις αναδασώσεις, τις χρήσεις γής και τη δημιουργία υποδομών.

Τροπολογία για την κατεδάφιση κτισμάτων σε αναδασωτέες και πυρόπληκτες περιοχές και σε χαρτογραφημένα ρέματα, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη κίνηση  για τη δημιουργία μεταβατικού πλαισίου που θα διευκολύνει την επιτάχυνση παρεμβάσεων.

Οι νέες διατάξεις τροποποιούν την ισχύουσα νομοθεσία για αυθαίρετες κατασκευές σε απόσταση 500 μέτρων από την παραλία (νόμος Τρίτση) και σε περιοχές αναδασωτέες, πυρόπληκτες, ή σε ρέματα με υπαρκτή αντιπλημμυρική μελετη.

Παράλληλα ενεργοποιούνται ισχύουσες διατάξεις που η εφαρμογή τους είχε ατονήσει, λόγω αντιδράσεων από τοπικές κοινωνίες και θιγόμενους ιδιοκτήτες γής.

Επισημαίνεται ότι μόνο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Αττικής που επλήγη από την προχθεσινή μεγάλη πυρκαγιά υπάρχουν 2.500 αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις και 700 σε παραλίες.

Οι κατεδαφίσεις θα αποφασιζονται με συνοπτική διαδικασια απο επιθεωρητές δόμησης. Θα υπάρχει δυνατότητα ένστασης σε 15 ημερες, απευθείας στο ΣτΕ. Πέραν της αρμοδιότητας που έχουν τώρα οι δήμοι, θα μπορεί το υπουργείο Περιβάλλοντος να κινητοποιεί τους επιθεωρητές δόμησης για να ταυτοποιούν αυθαιρεσίες, ενώ ο υπουργός θα έχει δυνατότητα παρέμβασης.

Προς αποτροπή ανέγερσης νέων αυθαιρέτων θα δημιουργηθούν περιφερειακά κι τοπικά παρατηρητήρια δόμησης.

Για την ενίσχυση του πρασίνου στις πυρόπληκτες και σε άλλες περιοχές δίνεται δυνατότητα στην  αποκεντρωμένη διοίκηση να προβαίνει σε απευθείας αναθέσεις μεχρι το ποσο των 135,000 ευρω που προβλέπει ο νόμος.

Στην τροπολογία προβλέπεται η διάθεση πόρων στην  αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση για να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις και κατεδαφίσεις