Οικονομία

Κατασχέσεις σε 1,77 εκατ. ΑΦΜ για χρέη στο Δημόσιο- Εκτός ρύθμισης 99 δισ.


Μπροστά στον κίνδυνο κατάσχεσης τραπεζικών  λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται τώρα περίπου 1,8 εκατομμύριο φορολογούμενοι, που χρωστούν στην εφορία πάνω από 500 ευρώ. Η ΑΑΔΕ εντείνει τις προσπάθειες για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, προσφεύγοντας σε αναγκαστικά μέτρα.

Πέρυσι έγιναν κατασχέσεις σε 1.251.660 ΑΦΜ. Φέτος προγραμματίζεται να γίνουν περισσότερες. Υπολογίζεται ότι από τους 1.770.813 οφειλέτες  που χρωστούσαν τον Δεκέμβριο στην εφορία πάνω από 500 ευρώ, οι τρεις στους τέσσερις θα δουν κάποια στιγμή να αδειάζουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους, ή θα πάρουν στα χέρια τους ειδοποίηση για κατάσχεση  άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Ο “πέλεκυς” θα πέσει επί “δικαίων και αδίκων” - όσων χρωστούν λόγω αντικειμενικής αδυναμίας να πληρώσουν, ή απλώς  είναι κατά σύστημα κακοπληρωτές.

Ουκ αν λάβοις...

Πέρυσι η εφορία εισέπραξε 2,79 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα. Ενα μεγάλο μέρος αυτού του ποσού προήλθε από κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών – το υπόλοιπο από ρυθμίσεις και από καταβολές “έναντι”.

Ομως τα περιθώρια εξαντλούνται και η ΑΑΔΕ είναι δύσκολο να αυξήσει ή να επιταχύνει την είσπραξη ληξιπρόθεσμων ό,τι “μαστίγιο” κι αν χρησιμοποιήσει.

Τα στοιχεία για την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων χρεών, τις ρυθμίσεις και τις πληρωμές πιστοποιούν τη δεινή οικονομική κατάσταση και την πλήρη εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας εκατομμυρίων νοικοκυριών και δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων κάθε κατηγορίας.

Τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι τα “κόκκινα” προς το Δημόσιο  συνεχίζουν να αυξάνονται, καθώς ελάχιστα μπήκαν σε ρύθμιση ενώ νέα δημιουργούνται με ταχείς ρυθμούς.

Μόνον το 2% σε ρύθμιση

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι παρά τις διαδοχικές ευνοικές ρυθμίσεις των 36, 48, 100 και 120 δόσεων που θεσπίστηκαν  τον τελευταίο χρόνο:

  • Την περασμένη χρονιά δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα 8,02 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τις πληρωμές που έγιναν έναντι παλαιών χρεών, ρυθμισμένων ή μη.
  • Μόλις το 2% των οφειλετών που ήταν ήδη “κόκκινοι” (περίπου 87.000 σε σύνολο 4 και πλέον εκατομμυρίων) εντάχθηκε σε κάποια ρύθμιση και συνεχίζει να πληρώνει τις δόσεις.
  • Από τα 105,62 δισ. ευρώ των συνολικών οφειλών έχουν διακανονισθεί μόλις τα 6,5 δισ. Παραμένουν δηλαδή εκτός ρύθμιισης χρέη 99(!) δισ. ευρώ.

Εξ αυτών τα 23,5 δισ. θεωρούνται ανεπίδεκτα εισπράξεως – είναι κυρίως οφειλές επιχειρήσεων που έχουν κλείσει προ πολλού.

 Στο κυνήγι 75 δισ. και στο βάθος νέα ρύθμιση

Απομένουν λοιπόν 75,5 δισ. ευρώ, τα οποία η ΑΑΔΕ είναι υποχρεωμένη να κυνηγήσει, έχοντας βάσιμες ελπίδες ότι κατι θα εισπράξει άμεσα – και πολλά περισσότερα σε βάθος χρόνου.

Θα εξαντλήσει λοιπόν τα περιθώρια πιέσεων, προχωρώντας σε μέτρα αναγκαστικής είπραξης. Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις θα βρεθούν τους επόμενους μήνες “στην πρέσα”, αδυνατώντας να ανταποκριθούν σε παλιές και νέες φορολογικές υποχρεώσεις.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ειδικά για τις επιχειρήσεις οι παλιές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις θα παραμείνουν μείζον πρόβλημα – μαζί με την έλλειψη ρευστότητας και την αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση.

Θεωρούν λοιπόν αναπόφευκτη μία νέα συνολική ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών χρεών, προκειμένου να αποφευχθεί “έμφραγμα” στην αγορά.

Διαβαστε επισης