Εντονη καταστροφολογία αναπτύσσεται γύρω από την οικονομική ζημία που θα επωμισθεί η ΔΕΗ λόγω της κατολίσθησης σε λιγνιτορυχείο του Αμυνταίου, η οποία - υποτίθεται ότι - θα επηρεάσει και την μελλοντκή ηλεκτροπαραγωγική δυναμικότητα της. Τα καταστροφολογικά σενάρια σε συνδυασμό με τη διανομή δωρεάν μετοχών έναντι της συμμετοχής στον ΑΔΜΗΕ, βύθισαν σήμερα τη μετοχή της εταιρίας στο -7%.
Τραπεζικοί παράγοντες και στελέχη της ΔΕΗ εκτιμούν ότι επιχειρείται να δημιουργηθεί τεχνηέντως κλίμα για να επισπευθεί η πώληση στρατηγικού ποσοστού της εταιρείας και να διευκολυνθεί η υλοποίηση των σεναρίων πώλησης λιγνιτικών μονάδων, ορυχείων και άλλων "κομματιών" παραγωγικής δραστηριότητας.
Προσπαθώντας να βάλει φρένο στην καταστροφολογία, η διοίκηση της ΔΕΗ επισημαίνει ότι «τα οικονομικά μεγέθη που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τη κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου, δεν έχουν καμία σχέση με τη πραγματικότητα».
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά από ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τονίζει επίσης ότι οι άμεσες οικονομικές επιπτώσεις είναι περίπου μηδαμινές σε σχέση με τα μεγέθη της εταιρείας, ενώ δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση στην ηλεκτροπαραγωγική δυναμικότητα.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι υπάρχουν επαρκή κοιτάσματα για τη διασφάλιση της λειτουργίας των μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου υπό το σημερινό καθεστώς περιορισμένης (λόγω περιβαλοντικών όρων) λειτουργίας, καθώς και ότι το κοίτασμα του Ορυχείου Αμυνταίου προ της κατολίσθησης αντιστοιχεί σε 5-7% των συνολικών κοιτασμάτων της ΔΕΗ.
Αναλυτικά η ΔΕΗ επισημαίνει τα εξής:
«Οι οικονομικές επιπτώσεις για την εταιρεία είναι άμεσες (βραχυπρόθεσμες) και μακροπρόθεσμες.
- Οι άμεσες οικονομικές επιπτώσεις σχετίζονται με τη βλάβη που υπέστη ο πάγιος εξοπλισμός, η αξία του οποίου έχει σε σημαντικό βαθμό αποσβεσθεί. Σε κάθε περίπτωση, η αξία αντικατάστασής του είναι της τάξης των 30-40 εκατ. ευρώ. Ομως αυτή η δαπάνη δεν είναι αναγκαία και δεν θα γίνει, δεδομένου ότι μπορεί να αξιοποιηθεί εξοπλισμός από άλλα ορυχεία.
- Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αφορούν στο τμήμα του κοιτάσματος που ενδεχομένως να μην είναι πλήρως αξιοποιήσιμο. Η αξία του θα αποτιμηθεί μετά από κάποιο διάστημα, αφού καταστεί δυνατό να προχωρήσει η διενέργεια των αναγκαίων εργασιών.
» Το κοίτασμα των 28 εκατ. τόνων που έχει απομείνει στο ορυχείο, αφορά στην επέκταση λειτουργίας των μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου τη δεκαετία 2021-2030, μετά από περιβαλλοντική αναβάθμισή τους,
» Για τη λειτουργία των μονάδων ως έχουν, υπό το γνωστό καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας 17.000 ωρών, υπάρχει επαρκές μέρος του κοιτάσματος που δεν έχει πληγεί από την κατολίσθηση και του οποίου η εξόρυξη θα αρχίσει πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου.
» Σημειώνεται ότι το κοίτασμα του Ορυχείου Αμυνταίου προ της κατολίσθησης αντιστοιχεί στο 5-7% των συνολικών κοιτασμάτων της ΔΕΗ. Τέλος, σε ό,τι αφορά στην απαλλοτρίωση και μετεγκατάσταση του οικισμού των Αναργύρων η ακριβής αποτύπωση θα γίνει μετά τις προβλεπόμενες κατά το νόμο ενέργειες και διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση το κόστος θα είναι ένα μικρό κλάσμα του αντίστοιχου κόστους απαλλοτρίωσης της Ποντοκώμης»