Αγορές

Καταστροφή στο χρηματιστήριο! Στο βυθό οι τραπεζικές μετοχές


Εικόνα κατάρρευσης εμφανίζει το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς συνεχίζεται με επιταχυνόμενο ρυθμό η απαξίωση των μετοχών και δισεκατομμύρια ευρώ εξανεμίζονται από τα χαρτοφυλάκια, ενώ το ψυχολογικό κλίμα επιδεινώνεται.

Αντιμέτωπη με την απειλή γενικευμένου lockdown που θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία και με ορατό πλέον το ενδεχόμενο απαιτηθούν ανακεφαλαιοποιήσεις στις τράπεζες, η αγορά φαίνεται να προεξοφλεί “χειρότερες μέρες”, στέλνοντας  στα Τάρταρα τις τραπεζικές μετοχές και τα εμποροβιομηχανικά blue chips.

Νέες δραματικές απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, την ώρα που τα ευρωπαϊκά κινούνταν ανοδικά (DAX +0,6%) και η Wall Strret ξεκινούσε με αξιόλογα κέρδη (Dow Jones +1%) - τα οποία σταδιακά χάνονται.

Με τη σημερινή πτώση χάθηκε στο ΧΑ χρηματιστηριακή αξία περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Μόνο στις τράπεζες οι απώλειες ήταν πάνω από 170 εκατ. ευρώ.

Κίνδυνοι και "εφιάλτες"

Οι οικονομικοί κίνδυνοι από την επέλαση της πανδημίας είναι η βασική πηγή αβεβαιότητας και ανησυχιών στις αγορές, που φοβούνται τώρα γενίκευση των lockdown και γενικότερη παράλυση των οικονομικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Η προαναγγελία της ΕΚΤ ότι “από τον επόμενο μήνα” θα ρίξει στη μάχη όλα τα διαθέσιμα όπλα για διάσωση- στήριξη-ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρωζώνη, δεν είχε ουσιαστική επίδραση στα χρηματιστήρια και πέρασε σχεδόν απαρατήρητη στο ΧΑ.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά φοβάται τώρα περαιτέρω εμβάθυνση της ύφεσης, με καταστροφικές συνέπειες για τις τράπεζες, οι οποίες θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα νέο “τσουνάμι” κόκκινων δανείων και ενδέχεται να χρειασθούν κεφαλαιακές ενισχύσεις για να καθαρίσουν τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια.

Τα σενάρια για ΑΜΚ στην Τρ. Πειραιώς επανέφεραν στο προσκήνιο τον "εφιάλτη" των ανακεφαλαιοποιήσεων, που φαίνεται ότι θα συνεχίσει να επηρεάζει τις μετοχές του κλάδου – και εμμέσως τη γενικότερη πορεία της αγοράς.
Γι αυτό “ρίχνει στην πυρά” τις τραπεζικές μετοχές, οδηγώντας τον κλαδικό τους δείκτη σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Ανοιχτό στοίχημα

Κι ενώ η συγκυρία επιδεινώνεται καθώς η πανδημία επεκτείνεται  ταχύτατα στην Ελλάδα με διαδοχικά ρεκόρ κρουσμάτων, δεν υπάρχουν στο ορίζοντα ειδήσεις και εξελίξεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν στο ΧΑ το κλίμα ή την “ημερήσια” ατζέντα.

Φαίνεται λοιπόν ότι η πορεία προς το βυθό θα συνεχισθεί, με τεστάρισμα χαμηλότερων στηρίξεων και σπασμωδικές αντιδράσεις, με μεταβλητότητα, υποτονικές συναλλαγές και χαμηλό τζίρο.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές  εκφράζουν φόβους ότι η επιδείνωση του ψυχολογικού κλίματος μπορεί να δημιουργήσει αυτοτροφοδοτούμενη καθοδική δυναμική. Οι τεχνικές ενδείξεις συνηγορούν σε περαιτέρω πτώση, αν και οι τραπεζικές μετοχές και τα περισσότερα blue chips βρίσκονται πλέον σε υπερπουλημένα επίπεδα, γεγονός που θα δικαιολογούσε μιά ισχυρή τεχνική αντίδραση.

Οι βασικοί δείκτες έχουν ήδη διασπάσει διαδοχικά επίπεδα στηρίξεων και οποιαδήποτε πρόβλεψη για την περαιτέρω πορεία τους σε βραχυχρόνιο ορίζοντα είναι μάλλον παρακινδυνευμένη.

Ανησυχητική ένδειξη το γεγονός ότι η μεγάλη “βουτιά” πραγματοποιήθηκε σήμερα με μεγάλο όγκο συναλλαγών και υψηλό τζίρο (77 εκατ. ευρώ συν 4,5 εκατ. σε προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις πακέτων. Το στοιχείο αυτό υποδηλώνει αυξημένη προσφορά και εσπευσμένες ρευστοποιήσεις.

Μετοχές και δείκτες

Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες βυθίστηκαν χαμηλά  και στη συνέχεια “σέρνονταν στο βυθό”.
Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι -6,29%  στις 557,72 μονάδες και τερμάτισε στις 564,93 με απώλειες  5,08%. Κατά 5,32% υποχώρησε FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης,στις 1.322,99 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό, υποχωρώντας μέχρι -8,21%. Εκλεισε με απώλειες 5,66%.

Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Τον...  "χορό του Ζαλόγγου" έσυρε η Πειραιώς, “βουτώντας” στο -9,6%. Ακολούθησαν Alpha -7,3%, Attica -5%, Εθνική -4,8%, Eurobank -7%, Eurobank -3,8%, Ελλάδος -1,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips μόνο δύο μετοχές διασώθηκαν με θετικό πρόσημο: Βιοχάλκο +1,9%, Aegean +0,6%. Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες ΟΤΕ -8,3%,  Σαράντης -7,7%,  Φουρλής -7%, ΟΠΑΠ -6,4%, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ και ΕΛΠΕ -5,6% ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -5,4%, Coca-Cola -5%.

Διαβαστε επισης