Στα πρόθυρα ενός καταστροφικού ντόμινο βρίσκονται οι αγορές, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκαλεί δραματικές απώλειες στα χρηματιστήρια, έντονους κλυδωνισμούς στις αγορές εμπορευμάτων και μαζικές μετακινήσεις κεφαλαίων προς τα ομόλογα και τον χρυσό, που αποτελούν ασφαλέστερα “καταφύγια”.
Κραχ σημειώνεται στο χρηματιστήριο της Μόσχας, όπου οι δείκτες βυθίζονταν 50%(!) χαμηλότερα και τώρα υποχωρούν κατά 35%. Στην Ευρώπη και στο ΧΑ οι απώλειες διευρύνονται (ΓΔ -5,55%) η τιμή του φυσικού αερίου εκτοξεύεται +19,4% στα 106,1 ευρώ (και του συμβολαίου Απριλίου +32% στα €116,77), του αργού πετρελαίου υπερέβη τα 102 δολάρια (+8%). Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 10 μονάδες βάσης – η μεγαλύτερη ημερήσια μεταβολή των τελευταίων ετών. Του ελληνικού 10ετούς υποχωρεί κατά 5 μβ στο 2,57%.
Ολα τα ενδεχόμενα για τη συνέχεια είναι ανοιχτά, καθώς οι ασκοί του Αιόλου έχουν ανοίξει και ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, όπου παίζεται το δυνατότερο και πιό επικίνδυνο γεωπολιτικό πόκερ της μεταπολεμικής περιόδου.
Ενεργειακό κόστος
Πέρα από την πιθανότητα γενίκευσης των πολεμικών συγκρούσεων και καταστροφικής κλιμάκωσης της κρίσης, οι αγορές ανησυχούν για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, στο διεθνές εμπόριο και στον ενεργειακό τομέα, δεδομένου μάλιστα ότι η Ρωσία είναι ο βασικός προμηθευτής της Ευρώπης και ένας παγκόσμιος “παίκτης”.
Οι Ευρωπαίοι – καταναλωτές και επιχειρήσεις- αρχίζουν ήδη να “πληρώνουν τα σπασμένα”, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου εκτινάσσεται στα ύψη, το πετρέλαιο και πολλά βασικά μέταλλα ακριβαίνουν, ενώ χιλιάδες επιχειρήσεις και ολόκληροι κλάδοι θα υποστούν τις συνέπειες από την επιβολή αυστηρών οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών στις εξαγωγές.
Τα "απόνερα" στο ΧΑ
Με αυτά τα δεδομένα, φυσιολογική εξέλιξη θεωρείται η σημερινή αντίδραση στα χρηματιστήρια, όπου πάντως η εικόνα βελτιώνεται σταδιακά και οι απώλειες περιορίζονται. Ο DAX πήγε μέχρι -4,7% στο ξεκίνημα των συναλλαγών και τώρα χάνει 3,4%, μικρή ανάκαμψη από τα χαμηλά ημέρας στο Λονδίνο και στο Παρίσι, πρωτοφανής “καταστροφή” στη ρωσική αγορά, όπου τα πάντα βυθίζονται και οι ξένοι επενδυτές “στριμώχνονται στην έξοδο”.
Το ελληνικό χρηματιστήριο παρασύρεται σ' αυτή τη δίνη, αν και δεν είναι πολλές οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη έκθεση στη Ρωσία και την Ουκρανία.
Ο Γενικός Δείκτης κινείται τώρα στα χαμηλά ημέρας, υποχωρώντας κατά 5,55% στις 896,3 μονάδες. Το ανησυχητικό είναι ότι η πτώση συντελείται με μεγάλο όγκο συναλλαγών και εντυπωσιακό τζίρο (79 εκατ. ευρώ σε τρεισήμιση ώρες συνεδρίασης).
Κατά 6% υποχωρεί ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης τις 2.178,3 μονάδες, ενώ ο δείκτης των mid caps χάνει 5,10%.
Ο τραπεζικός δείκτης βυθίζεται στο -9%, έχοντας σημειώσει χαμηλό -9,62%. Eurobank -10,6%, Πειραιώς και Alpha χάνουν περίπου 8,5%, Εθνική -7,5%,Τρ. Ελλάδος -6,6%, Attica Bank -5,7%.
Στο κόκκινο όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Περίπου 7% χάνουν η ΔΕΗ και ο Σαράντης (που έχει μεγάλη έκθεση σε Ρωσία-Ουκρανία), Βιοχάλκο -6,5%, Coca-Cola και ΕλβάλΧαλκόρ -6,3%, Aegean -5,9%, Μυτιληναίος και Quest -5,6%, Τιτάν, Motor Oil και Jumbo -5%, Lamda και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -4,6%..