Οικονομία

Καταστροφή στη Θεσσαλία: «Παγώνουν» σχεδιαζόμενες παροχές – Αλλάζει το πλάνο του ΥΠΟΙΚ


Το τεράστιο κόστος των δαπανών από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία, έχει αλλάξει άρδην τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου. 

Οι σχεδιαζόμενες πρόσθετες παροχές που θα ανακοίνωνε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ,  μπήκαν στον πάγο, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας το ΥΠΟΙΚ θα καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό έως 700 εκατ.ευρώ.

Εκτός νυμφώνος, καθώς τα δημοσιονομικά δεν αντέχουν πρόσθετη επιβάρυνση, αναμένεται να μείνουν μέτρα και παροχές όπως επέκταση του Market Pass έως το τέλος του 2023, η απόδοση νέας επιταγής ακρίβειας 200-250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργους. Ενδεχομένως να μείνει έξω και το επίδομα προσωπικής διαφοράς, για το οποίο υπάρχουν σκέψεις να αποδοθεί τους πρώτους μήνες του 2024.

Τα μόνα σίγουρα μέτρα που θα εφαρμοστούν είναι αυτά που έχουν ήδη ψηφιστεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 για οικογένειες με παιδιά, και τις αυξήσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι τεράστιες καταστροφές στη Θεσσαλία και το επακόλουθο δυσθεώρητο κόστος για την ανοικοδόμηση της περιοχής (αγροτική παραγωγή και υποδομές), επηρεάζει πολύ και τον δημοσιονομικό σχεδιασμό. Οι ιθύνοντες του οικονομικού επιτελείου κατεβάζουν τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα κατεβαίνει στο 0,7% του ΑΕΠ έναντι 1,1% του ΑΕΠ που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και 1,3% του ΑΕΠ που προέκυπτε από τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Διαβαστε επισης