Πολιτική

Kατακλυσμός από spam email


Διαφημίσεις χαπιών viagra, ύποπτοι λογαριασμοί και ελκυστικές αγγελίες για εργασιακή καριέρα είναι μόνο μερικά παραδείγματα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας που βρίσκει τον δρόμο στα εισερχόμενα των χρηστών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου .Μαζί με τα spam αυξήθηκε κατακόρυφα και ο αριθμός των κακόβουλων συνδέσμων που συχνά περιλαμβάνονται στην ανεπιθύμητη αλληλογραφίας.

Σύμφωνα με ειδικούς, οι αιτίες της δραστικής αύξησης της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας και των περιπτώσεων του λεγόμενου «ηλεκτρονικού ψαρέματος» είναι ποικίλες. Από τη μία παρατηρείται πιο «επαγγελματική» δράση των κυκλωμάτων ηλεκτρονικής απάτης και αισθητή αύξηση του όγκου εργασίας τους.

Μία ακόμη αιτία για την αύξηση της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας είναι και ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός smartphones και tablets, καθώς μαζί με αυτές τις συσκευές αυξάνεται και ο αριθμός των λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ανοίγοντας ένα ακόμη ελκυστικό πεδίο δράσης για τους εγκληματίες του διαδικτύου.

Με τον τρόπο αυτό, στέλνοντας ψεύτικα email σε τυχαίες διευθύνσεις, ένας χάκερ μπορεί να εισχωρήσει σε έναν ξένο εσωτερικό διακομιστή αλληλογραφίας και να αντλήσει στοιχεία. Οι απαντήσεις που λαμβάνει από τις τυχαία επιλεγμένες ηλεκτρονικές διευθύνσεις αποκαλύπτουν πολλά στοιχεία για την ηλεκτρονική ταυτότητα των προσβαλλόμενων υπολογιστών. Μπορεί να μάθει έτσι, διευθύνσεις των τειχών προστασίας (firewalls), των φίλτρων που χρησιμοποιούνται στα email και ούτω καθεξής. 

Όλα αυτά τα δεδομένα βοηθούν στο σχεδιασμό της επίθεσης. Ένας άλλος τρόπος πρόσβασης σε προσωπικά στοιχεία είναι μέσω λινκ που στέλνονται με ένα υποτιθέμενο προσωπικό email σε συγκεκριμένο παραλήπτη. Έτσι πολλοί κάνουν κλικ στη συγκεκριμένη επικίνδυνη ιστοσελίδα. Η σελίδα αυτή είναι όμως ψεύτικη. Κάνοντας κλικ εκεί, ένας χάκερ αποκτά πληροφορίες για τα φίλτρα που χρησιμοποιεί ο εκάστοτε διακομιστής.

Ειδικοί στον χώρο της ασφάλειας στο διαδίκτυο συνιστούν πολλή προσοχή σε ό,τι αφορά την παροχή προσωπικών δεδομένων στο ίντερνετ, εξηγώντας ότι όσο λιγότερα αποκαλύπτει κανείς τόσο καλύτερα προστατευμένος είναι απέναντι σε επίδοξους απατεώνες.

Σήμερα, λένε οι ειδικοί, οι χρήστες του διαδικτύου είναι πιο ευαισθητοποιημένοι και ενημερωμένοι σε σχέση με το παρελθόν. Πολλοί είναι καχύποπτοι όταν δέχονται μηνύματα «spam», ή ξέρουν τί είναι οι «ιοί» και πώς να τους αποφύγουν. Ωστόσο, μαζί με την εξέλιξη της τεχνολογίας του ίντερνετ εξελίσσονται και οι μέθοδοι επιθέσεων χάκερ.

Πηγή:premium.paratiritis.gr

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις