Πολιτική

Καταιγίδα στο ΧΑ, βυθίστηκαν οι τραπεζικές μετοχές


Εντονες ανησυχίες και αυξανόμενη αβεβαιότητα προκαλούν στην αγορά οι εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, οι οποίες οδηγούν σε ρήξη, αντιπαραθέσεις και εμπλοκές που θα καθυστερήσουν το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ένταξη της χώρας στο QE. Το "προσωρινό" πάγωμα των μέτρων βραχυχρόνιας ελάφρυνσης χρέους εκλαμβάνεται ως ένα πρώτο μήνυμα από πλευράς δανειστών, οι οποίοι  για πολλοστή φορά επιχειρούν να "στριμώξουν" την ελληνική κυβέρνηση και να την πειθαναγκάσουν να υποκύψει στις απαιτήσεις τους.

Οι εξελίξεις αυτές αυξάνουν τις πιθανότητες πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, που θα έχει πολλαπλές δυσμενείς παρενέργειες στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και στο χρηματιστήριο.

Χαμηλό βαρομετρικό διαμορφώνεται στη χρηματιστηριακή αγορά, που έχει πάρει πλέον σαφή πτωτική κατεύθυνση, προεξοφλώντας εμπλοκές-καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και επιδείνωση του πολιτικοοικονομικού κλίματος.

Αρνητικό κλίμα επικρατεί και στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου κυριαρχεί το θέμα των ιταλικών τραπεζών. Εικόνα... καρδιογραφήματος παρουσιάζει το γράφημα της ενδοσυνεδριακής πορείας του DAX, απώλειες καταγράφουν και οι δείκτες της Wall Street.

Στο ΧΑ η "καταιγίδα" σάρωσε τις πραπεζικές μετοχές, που κατέγραψαν δραματικές απώλειες υπό την πίεση αυξανόμενης προσφοράς, καθώς πολλά χαρτοφυλάκια έσπευδαν να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο.

Το κλίμα που επικρατεί αποτυπώνεται στην πορεία των βασικών δεικτών του ΧΑ και των τιμών των blue chips.

 Οι πιέσεις εντείνονται σήμερα στα τραπεζικά χαρτιά, που καταγράφουν μεγάλες απώλειες, δίνοντας σαφή πτωτική κατεύθυνση στην αγορά,

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε -3,21% στις 619,19 μονάδες, διασπώντας καθοδικά την πρώτη ισχυρή βραχυχρόνια στήριξη.

Ο FTSE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησηςέχασε 3,61% στις 1.673,38 μονάδες. Στο -7,57% βυθίστηκει ο τραπεζικός δείκτης.

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης του FT25 μόνον ο Μυτιληναίος(+1,4%) και τα Jumbo (+0,6%) έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν Πειραιώς -9,9%, Εθνική -7,8%,  Eurobank -7,7%, Alpha Bank -6,2%, Ελλάκτωρ -5,2%, Aegean και ΔΕΗ -4,7%, ΕΧΑΕ και ΤΕΝΕΡΓΑ -4,3%, ΟΤΕ -4%.