Πολιτική

Καταιγίδα στα χρηματιστήρια, βουλιάζουν οι τραπεζικές μετοχές


 Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στις διεθνείς αγορές, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την κατάσταση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ στον ορίζοντα διαγράφεται η απειλή ενός ντόμινο με αλυσιδωτές παρενέργειες, που θα βυθίσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. Τα «απόνερα» της αναταραχής φθάνουν σαν «τσουνάμι» στο ελληνικό χρηματιστήριο, σαρώνοντας μετοχές και δείκτες. Σε δίνη πιέσεων βυθίζονται οι τραπεζικές μετοχές, που έχασαν σήμερα χρηματιστηριακή αξία περίπου 550 εκατ. ευρώ.

Εκτιμώντας ότι το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται, τα ξένα funds επισπεύδουν τις επιθετικές ρευστοποιήσεις, οι οποίες επεκτάθηκαν σήμερα σε μεγάλη γκάμα εμποροβιομηχανικών blue chips.

Το ψυχολογικό κλίμα επιδεινώνεται, καθώς  πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οι αγορές μπαίνουν σε φάση διόρθωσης, που μπορεί να έχει μεγάλη χρονική διάρκεια και σημαντικό εύρος.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι βασικοί δείκτες υποχωρούν αυτή την ώρα κατά 1,5%, η Wall Street έχει πάρει καθοδική κατεύθυνση (Dow Jones -0,6%), ενώ οι τραπεζικές μετοχές δέχονται παντού ανηλεές σφυροκόπημα. Νέο ιστορικό χαμηλό καταγράφει η Commerzbank στη Φρανκφούρτη, -4% η Deutsche Bank, -11% η προβληματική ιταλική Monte dei Paschi, -6% η Unicredit.

Τα προβλήματα των τραπεζών

Βασική αιτία οι ανησυχίες για την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα στην ΕΕ και οι αμφιβολίες όσον αφορά την αξιοπιστία των stress test. Τα αποτελέσματα τους αμφισβητούνται πλέον ανοιχτά και από πολλές πλευρές υποστηρίζεται ότι εξωραϊζουν την πραγματική κατάσταση μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών - κυρίως των γερμανικών.

Η διαγραφή των μετοχών της Deutsche Bank και της Credit Suisse από τον δείκτη Stoxx Europe 50 προκαλεί μεγαλύτερους κλυδωνισμούς, καθώς οδηγεί σε εσπευσμένες αναγκαστικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων

Τα τραπεζικά χαρτιά είναι ο αδύναμος κρίκος και στο ελληνικό χρηματιστήριο. Όχι μόνον επειδή ο κλάδος αντιμετωπίζεται πλέον με δυσπιστία διεθνώς, αλλά και λόγω του ότι παραμένει ανοιχτό το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.  Η πρόβλεψη της ΤτΕ ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα συνεχίσουν να αυξάνονται  επιτείνει τις ανησυχίες, καθώς μάλιστα παραμένει ασαφές με ποιο τρόπο θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα και ποιο θα είναι το τελικό κόστος για τις τράπεζες.

Τα ξένα χαρτοφυλάκια που έχουν μεγάλες τοποθετήσεις σε  ελληνικές μετοχές, προσπαθούν τώρα να τις περιορίσουν, προκαλώντας  με τις ρευστοποιήσεις τους μεγάλη πτώση, καθώς δεν υπάρχει ζήτηση για να απορροφήσει την προσφορά.

Σε συνθήκες συναλλακτικής άπνοιας οι ρευστοποιήσεις συνεχίζονται πιέζοντας όλο και πιό χαμηλά τις τιμές, καθώς δεν υπάρχει ανάλογη ζήτηση.

Δοκιμασία στηρίξεων

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε σήμερα  ενδοσυνεδριακά μέχρι -9,34% και τερμάτισε με απώλειες -8,84%.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 3,15% στις 551,64 μονάδες. Με την κίνηση αυτή απομακρύνθηκε από την περιοχή αντίστασης (572+ μονάδες) - όπου "σκόνταψε" τρεις φορές στην τελευταία φάση ανάκαμψης - και προσεγγίζει τη ζώνη βραχυχρόνιας στήριξης, που εντοπίζεται στις 552-545 μονάδες. Τις επόμενες  μέρες μπορεί να τεθεί σε δοκιμασία η αντοχή αυτής της στήριξης. Σε περίπτωση αρνητικής έκβασης η πτώση θα συνεχισθεί.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FT25 έχασε 3,77%, υποχωρώντας στις 1.464,51 μονάδες.

Στη μεγάλη «βουτιά πρωταγωνίστησαν βέβαια οι τραπεζικές μετοχές. Από όλα τα χαρτιά του ΧΑ στα οποία έγιναν σήμερα συναλλαγές, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν: Attica Bank -13,4%, Πειραιώς -12,3%, Eurobank -11,2%, Εθνική -10%, Alpha -6,3%,

Από το ταμπλό των blue chips ακούθησαν: Follie -6%, ΔΕΗ -4,4%, Μυτιληναίος  και ΓΕΚΤΕΡΝΑ -4%, ΟΛΠ -3,9%,  Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ -3,7%.