Πολιτική

Καταιγίδα σε μετοχές και ομόλογα


Δραματική επιδείνωση κλίματος στο χρηματιστήριο και στην αγορά ομολόγων προκαλούν οι εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης-αξιολόγησης και οι κινδυνολογικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά και τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Οι τραπεζικές μετοχές καταγράφουν σήμερα μεγάλες απώλειες, όλοι οι χρηματιστηριακοί δείκτες υποχωρούν, ενώ ισχυρές πιέσεις εκδηλώνονται και στα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Οι αγορές είχαν ποντάρει τις τελευταίες μέρες στις πρωτοβουλίες Γιούνκερ-Ντάισελμπλουμ για επίτευξη συμβιβαστικής συμφωνίας. Τώρα αλλάζουν ρότα, καθώς οι εξελίξεις φαίνεται ότι περιορίζουν τις πιθανότητες ταχείας διευθέτησης του προβλήματος.

 Εκτιμώντας ότι το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται, διεθνή funds και διαχειριστές κεφαλαίων  σπεύδουν να περιορίσουν την έκθεση τους σε ελληνικά χαρτιά. Οι εσπευσμένες ρευστοποιήσεις προκαλούν  μεγάλη πτώση των τιμών μετοχών και ομολόγων – κυρίως των μεσοβραχυχρόνιας διάρκειας, στα οποία αποτυπώνονται οι φόβοι για τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας σε περίπτωση μη εκταμίευσης δόσεων.

 Ο δείκτης τραπεζικών μετοχών του ΧΑ υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 7%, ενώ νωρίτερα πήγε -8,2%. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνει η Πειραιώς (-9%).  

Περίπου 2,5% χάνει ο Γενικός Δείκτης,  στο -2,4% ο δείκτης FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης. 

Στην αγορά ομολόγων, η υποχώρηση των τιμών οδηγεί την απόδοση του διετούς τίτλου στο 10,05%, με άνοδο 12 μονάδων βάσης. Πριν από δύο εβδομάδες η απόδοση είχε πέσει σε 5,96% και έκτοτε  ανεβαίνει συνεχώς, αντανακλώντας την αυξανόμενη ανησυχία των αγορών για την έκβαση της διαπραγμάτευσης  μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της.

Κατά 6 μονάδες βάσης  ενισχύεται η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, που διαμορφώνεται τώρα σε 7,86%.

Η πτώση τιμών/άνοδος αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σημειώνεται κόντρα στη γενική τάση των ευρωπαϊκών κρατικών χρεογράφων, τα οποία ενισχύονται σήμερα (οι αποδόσεις τους πέφτουν).