Στο «μάτι του κυκλώνα» παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, καταγράφοντας νέες δραματικές απώλειες που προκαλούν ασφυξία στα χαρτοφυλάκια και φέρνουν την αγορά στα πρόθυρα «νευρικής κρίσης». Χρηματιστηριακή αξία άνω του 1,5 δισ. ευρώ έχει εξανεμισθεί σε τέσσερις ημέρες πτώσης, ενώ στο χρηματιστηριακό ταμπλό δεν διαφαίνονται μέχρι στιγμής προοπτικές αντίδρασης-ανάκαμψης.
Μία ασθενής ανοδική αντίδραση στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης δεν είχε συνέχεια, καθώς αντιμετωπίσθηκε από πολλά χαρτοφυλάκια ως ευκαιρία ρευστοποιήσεων.
Οι πιέσεις εντείνονται σταδιακά και οι δείκτες διολισθαίνουν σε συνεχώς χαμηλότερα επίπεδα, προσεγγίζοντας περιοχές κρίσιμων στηρίξεων.
Ο προβληματισμός για τις επιδόσεις των τραπεζών και για το κόστος που θα επωμισθούν προκειμένου να περιορίσουν τον όγκο των κόκκινων δανείων, επιτείνεται μετά τις δηλώσεις του Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ, ο οποίος επισημαίνει ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν χαμηλή ποιότητα κεφαλαίων, καθώς βασίζονται σε αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις. Θέτει ακόμη θέμα βελτίωσης της διακυβέρνησης των τραπεζών, καλώντας την κυβέρνηση να απόσχει από πρακτικές επηρεασμού των πιστωτικών τους αποφάσεων,
Αρνητική η επίδραση και από τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια, που κινούνται πτωτικά, υπό το βάρος ανησυχιών για τις επιπτώσεις του εν εξελίξει εμπορικού πολέμου και για την κατάσταση στις αναδυόμενες αγορές.
Η στάση των ξένων διαχειριστών κεφαλαίων στο ΧΑ υποδηλώνει αυξανόμενη επιφυλακτικότητα – και ίσως δυσπιστία – όσον αφορά τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας, χωρίς ασφυκτικούς περιορισμούς στη δημοσιονομική διαχείριση, αλλά με ροπή χαλάρωσης λόγω της μακράς προεκλογικής περιόδου.
Οι «επιθέσεις» συνεχίζονται σήμερα σε όλο το ταμπλό, με τις τραπεζικές μετοχές να αποτελούν βασικό στόχο. Ο κλαδικός τους δείκτης υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 4%, καταγράφοντας σωρευτικές απώλειες της τάξεως του 15% σε 4 συνεδριάσεις.
Στο απόλυτο χαμηλό ημέρας κινείται ο Γενικός Δείκτης, υποχωρώντας κατά 1,20% στις 702 μονάδες. Επόμενη ισχυρή στήριξη αποτελούν οι 700 μονάδες.
Απώλειες 1,5% καταγράφει ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.840 μονάδες. Μόνο 5 μετοχές του κινούνται με θετικό πρόσημο. ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +2% ΟΤΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,5% Grivalia +0,6%.
Στον αντίποδα με τις μεγαλύτερες απώλειες Eurobank και Εθνική -5,2%, Alpha -4%, ΕΥΔΑΠ -3,5%, Coca-Cola -2,7%, Aegean -2,5%, ΑΔΜΗΕ -1,5%.