Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στις αγορές και το κλίμα επιδεινώνεται σταδιακά, με καταλύτη τις προβλέψεις του ΔΝΤ για βαθιά ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας – με συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 10%, εκτίναξη της ανεργίας στο 22% και πρωτογενές έλλειμμα 5,1% αντί πλεονάσματος.
Σε πτωτική τροχιά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (DAX -3,6%), στο -2,6% οι δείκτες της Wall Street, απώλειες 3,3% στο ΧΑ με τον τραπεζικό δείκτη στο -5,5%, περαιτέρω υποχώρηση των τιμών πετρελαίου (brent -4,3%).
Η αβεβαιότητα προκαλεί μετακινήσεις κεφαλαίων προς τα ομόλογα. Μεγάλη άνοδο τιμών/πτώση επιδόσεων σημειώνουν τα γερμανικά. Αντίθετα, βυθίζονται τα ελληνικά και η απόδοση του 10ετούς ανεβαίνει κατά 10 μονάδες προσεγγίζοντας το 2%. Αυτή η απόδοση διαμορφώθηκε και στη σημερινή έκδοση 7ετούς ομολόγου.
Η επερχόμενη "καταστροφή"
Οι επενδυτές αντιπαρέρχονται τις ενδείξεις για ανάσχεση της πανδημίας, που οδηγούν πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στην απόφαση να άρουν ορισμένα απαγορευτικά μέτρα προκειμένου να κινηθούν κάποιοι τομείς της οικονομίας.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στα στοιχεία και τις προβλέψεις για την έκταση της “καταστροφής” που θα αφήσει πίσω της η πανδημία όταν παρέλθει.
Πιέσεις στις αγορές προκαλούν και οι κινήσεις κατοχύρωσης των βραχυχρόνιων κερδών που απέφερε η ανάκαμψη των τελευταίων ημερών. Στο ΧΑ τα κέρδη αυτά ήταν έως σήμερα ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς στη διάρκεια των τελευταίων 4 εβδομάδων ο ΓΔ σημείωσε άνοδο 28% από τα χαμηλά της 17ης Μαρτίου, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραφε κέρδη περίπου 37%!
Το κλίμα επιβαρύνθηκε με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Fiscal Monitor του ΔΝΤ, όπου διατυπώνονται “μαύρες” προβλέψεις για την πορεία της παγκόσμιας και της ελληνικής οικονομίας, καθώς και για τις δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Το Ταμείο εκτιμά ότι αντί πλεονάσματος η Ελλάδα θα έχει φέτος πρωτογενές έλλειμμα 5,1% του ΑΕΚ και ότι το δημόσιο χρέος θα εκτοξευθεί σε 200% του ΑΕΠ.
Η συνεδρίαση - Μετοχές και δείκτες
Μέσα σ' αυτό το ζοφερό περιβάλλον η πτώση στα χρηματιστήρια φαίνεται μάλλον αναπόφευκτη.
Με υποτονική συναλλακτική κίνηση και μειωμένο τζίρο, οι βασικοί δείκτες του ΧΑ κινήθηκαν πτωτικά στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, συνέχισαν διολισθαίνοντας σταδιακά και τερμάτισαν κοντά στα χαμηλά ημέρας. Ισχυρές πιέσεις εκδηλώθηκαν στις μετασυνεδριακές δημοπρασίες, όπου η προσφορά ήταν αυξημένη. Ο τζίρος ήταν πολύ περιορισμένος (48,5 εκατ. ευρώ, συν 12,4 εκατ. σε πακέτα).
Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι -3,49% στις 606,26 μονάδες, και τερμάτισε με απώλειες 3,28% στις 607,57.
Ο FTSE 25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 3,65%, τερματίζοντας στις 1.472,14 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 5,59%, ενώ ενδοσυνεδριακά πήγε μέχρι -7,30%. Eurobank -6,3% Εθνική και Alpha -5,5%, Attica -5,2%, Πειραιώς -4,4%.
Στο κόκκινο όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Με τις μεγαλύτερες απώλειες Ελλάκτωρ -7,4%, ΔΕΗ και Βιοχάλκο -4,9%, Motor Oil και Φουρλής -4,6%, Coca-Cola -4,4%, Aegean και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -4,2%, Lamda -4%.