Αγορές

Καταιγίδα σαρώνει τα χρηματιστήρια - Τράπεζες -4% στο ΧΑ


Ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει στα χρηματιστήρια και η καταιγίδα σαρώνει μετοχές και δείκτες, προκαλώντας σοβαρή επιδείνωση κλίματος, αθρόες μετακινήσεις κεφαλαίων και κίνδυνο ντόμινο. Με απώλειες 2,3% τερμάτισε σήμερα ο ΓΔ του ΧΑ, στο -4% ο τραπεζικός δείκτης. Περίπου 2,5% χάνει ο DAX  στη Φρανκφούρτη, υποχωρεί κατά 1,6% ο Dow Jones, περίπου 2,3% χάνει ο Nasdaq.

Στις ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού και τις επόμενες κινήσεις της Fed στα μέτωπα της ρευστότητας και των επιτοκίων, προστίθενται οι φόβοι για αποσταθεροποίηση στις διεθνείς σχέσεις, με καταλύτη τη στρατηγική συμφωνία AUKUS (ΗΠΑ- Μ. Βρετανία-Αυστραλία) που αφήνει “στα κρύα του λουτρού” τη Γαλλία και την Ευρώπη, ανοίγοντας μέτωπο με την Κίνα και αλλάζοντας τις γεωπολιτικές ισορροπίες.

Και οι δύο λόγοι είναι μάλλον αφορμές και όχι η πραγματική αιτία της πτώσης, η οποία οφείλεται πρωτίστως στο γεγονός ότι τα μεγάλα χρηματιστήρια έχουν "φουσκώσει" ανησυχητικά το τελευταίο δωδεκάμηνο, καταγράφοντας διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ.

Αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η πτώση μπορεί να συνεχισθεί και να επιταχυνθεί, καθώς οι αγορές κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τιμών και υπάρχουν μεγάλα κέρδη προς ρευστοποίηση.

Η μεγάλη πτώση των μετοχών και η αναταραχή που επικρατεί στα χρηματιστήρια, προκαλεί μαζικές μετακινήσεις κεφαλαίων προς ασφαλέστερα επενδυτικά καταφύγια. Ενισχύονται λοιπόν τα κρατικά χρεόγραφα των δημοσιονομικά ισχυρών χωρών – οι τιμές τους ανεβαίνουν, οι αποδόσεις υποχωρούν αντιστοίχως.
 Κατά 4,2 μονάδες βάσης υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, που διαμορφώνεται σε -0,322%, κατά 3,5 μβ  του ολλανδικού και του αυστριακού, ενώ του ελβετικού διαμορφώνεται 4μβ χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής
 “Μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα”: Ενισχύονται και τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα, που είχαν βρεθεί υπό πίεση από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά 3,2 μονάδες βάσης, στο 0,788%.

Απουσιάζουν τα funds

Χαμηλό βαρομετρικό  στο ελληνικό χρηματιστήριο, που ήταν ούτως ή άλλως στα πρόθυρα διόρθωσης με υποτονική συναλλακτική δραστηριότητα και χαμηλό τζίρο, καθώς τα ξένα funds τηρούν στάση αναμονής και η εισροή κεφαλαίων έχει περιοριστεί.

Οι διεθνείς οίκοι συνέχισαν την τελευταία εβδομάδα να βομβαρδίζουν την αγορά με αισιόδοξες εκθέσεις-αναλύσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές των τραπεζών. Οι επενδυτές τις προσπέρασαν αδιάφορα - ή δεν τις "πήραν τοις μετρητοίς", ενώ οι διαχειριστές κεφαλαίων είχαν στραμμένη την προσοχή τους στις διεθνείς εξελίξεις.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με “βουτιά” των βασικών δεικτών, που "σύρθηκαν" πολλές ώρες στα χαμηλά ημέρας ανακάμπτοντας προς το κλείσιμο.  Πρώτο ζητούμενο είναι τώρα η παραμονή του ΓΔ πάνω από τη στήριξη των 995-987 μονάδων. Η επόμενη βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα, περί τις 873 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι -2,93% στις 886,07 μονάδες και τερμάτισε στις 892,13 με απώλειες 2,27%. Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχασε 2,32% υποχωρώντας στις 2.157,7 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό ημέρας -4,59% και έκλεισε με απώλειες 4,03%. Με αρνητικό πρόσημο όλες οι μετοχές του κλάδου.  Attica Bank -6,1%, Εθνική -5,7%, Alpha -4,3%,Πειραιώς -3,3%, Εurobank -2,9%,

Στο κόκκινο και όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν: ΔΕΗ -3,9%, ΕλβάλΧαλκόρ -3,8%, ΑΔΜΗΕ -3,3%,  Ελλάκτωρ -2,8%, Motor Oil  και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -2,6%, Μυτιληναίος και Aegean -2,5%.

Στα mid caps με θετικό πρόσημο μόνον η Cenergy (+1,5%).ΟΛΘ +0,4%. Στον αντίποδα Πλαστικά Θράκης -6%, Elton -5,8%, Intracom -5,4%,  Αβαξ -5,3%, Intrakat -4,6%.

Διαβαστε επισης