Οικονομία

Καταιγίδα απολύσεων: 2.300 την ημέρα τον Μάρτιο!   


Ένα άνευ προηγουμένου κύμα απολύσεων καταγράφεται τον Μάρτιο, οπότε τέθηκαν σε εφαρμογή τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορονοϊού, ενισχύοντας τους έντονους φόβους, για γενικευμένη έκρηξη της ανεργίας το 2020.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ προκύπτει ότι από τις αρχές του Μαρτίου μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης 18 Μαρτίου, έχουν χαθεί περίπου 41.000 θέσεις εργασίας. Με άλλα λόγια το διάστημα αυτό κάθε μέρα απολύονταν γύρω στους 2.300 εργαζόμενοι!

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιεί στοιχεία πριν το κλείσιμο του μήνα, τονίζοντας πως «οι επιχειρήσεις δεν έχουν βάλει λουκέτο, υπάρχει μία αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων για ένα διάστημα, έτσι πρέπει να το βλέπουμε». Ο ίδιος επισήμανε ότι απαγορεύονται οι απολύσεις στους κλάδους που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας  - το μέτρο δεν έχει αναδρομική ισχύ- ενώ υπογράμμισε  ότι όλα τα ευνοϊκά μέτρα συνδέονται με τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας. 

Γενικευμένη απαγόρευση απολύσεων 

Από την πλευρά της η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, σχολιάζοντας την απώλεια άνω των 40.000 θέσεων εργασίας τον Μάρτιο μέχρι χθες, πρότεινε την γενικευμένη απαγόρευση απολύσεων. «Χρειάζεται γενικευμένη απαγόρευση απολύσεων καθώς και απαγόρευση μετατροπής συμβάσεων σε μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, πλήρης καταβολή μισθών και κάλυψη του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων από το κράτος», ανέφερε. 

«Οι καταγγελίες για απολύσεις έπεφταν βροχή τις προηγούμενες μέρες» δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Σin» μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθηνών.

Η δραματική εικόνα του Μαρτίου επιτείνει τους φόβους για γενικευμένη έκρηξη της ανεργίας μέσα στο 20202. Τρείς είναι οι κυριότερες εστίες των φόβων:

  1. Οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική απόφαση, παρά την απαγόρευση απολύσεων, όσο βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας και τα κυβερνητικά αντικίνητρα.
  2. Οι κλάδοι που συνεχίζουν να λειτουργούν, αλλά επηρεάζονται αρνητικά τόσο από άλλους που δεν έχουν πλέον δραστηριότητα, όπως και από το γενικότερο κλίμα οικονομικής ασφυξίας.
  3. Ο τουρισμός-για τον οποίο η χρονιά πιθανότατα θα είναι μαύρη- τόσο για το μόνιμο προσωπικό, όσο και για το εποχικό, που αναμένεται να περιοριστεί δραστικά. 

Δημήτρης Κυριακόπουλος