Οικονομία

Κατά της χρήσης του μαξιλαριού ρευστότητας η Fitch


Την εκτίμηση πως το ειδικό σχήμα προστασίας που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, ως εγγύηση των κόκκινων δανείων στις τράπεζες, θα βάλει "φρένο" στο sell off των μετοχών τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκαλέσει ζημιές στους επενδυτές του κλάδου, εξέφρασε η Fitch.

Συγκεκριμένα, το Asset Protection Schemes που μελετά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως τονίζει έκθεση του οίκου αξιολόγησης, μπορεί να δημιουργήσει δημοσιονομικά προβλήματα στην ελληνική οικονομία, καθώς αναμένεται να προκληθεί μείωση του μαξιλαριού ρευστότητας της χώρας.

Παράλληλα, η Fitch υπογραμμίζει πως "η δημιουργία ενός τέτοιου σχήματος προστασίας ενεργητικού, στο οποίο η κυβέρνηση προσφέρει εγγύηση για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, θα ευδοκιμήσει μόνο αν δεν προκαλέσει ζημιές στους ιδιώτες επενδυτές του τραπεζικού κλάδου".

Εν συνεχεία, όπως αναφέρει η έκθεση και παραθέτει το Reuters: "Το βασικό σενάριο παραμένει ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους κύριους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019, ωστόσο ένα bailout του τραπεζικού τομέα θα δημιουργήσει σημαντικούς κινδύνους προς την κατεύθυνση αυτή".

Αξίζει να αναφερθεί πως η λύση του Asset Protection Schemes παρέχει τη δυνατότητα στην τράπεζα, αντί να εκχωρήσει τα κόκκινα δάνεια σε ένα fund, να τα δώσει σε μια ειδικού σκοπού εταιρία, που θα έχει την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Ειδικότερα, με το εν λόγω μοντέλο, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο “εγχειρίδιο” της ΕΚΤ, οι εταιρίες ειδικού σκοπού θα παίρνουν τα κόκκινα δάνεια και θα δίνουν ομόλογα, με το ανάλογο discount, με εγγυητή το ελληνικό Δημόσιο.

Αξίζει να σημειωθεί, πως προ ημερών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επισήμανε: "Κομμάτι του σχεδιασμού μας είναι, πέρα από την προσπάθεια επιτάχυνσης της εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων, είναι η δημιουργία μηχανισμού για να δοθούν εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου. Το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες, θα αποκλιμακωθεί το επιτόκιο του ελληνικού ομολόγου, όταν φανεί ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος. Όταν η Ελλάδα χρειαστεί να προσφύγει στις αγορές θα το κάνει με επιτόκιο απολύτως βιώσιμο".

Διαβαστε επισης