Πολιτική

Κασιμάτη: Η κυβέρνηση να μην υπογράψει συμφωνία που θα επιτρέπει μετανάστευση Τούρκων στα ελληνικά νησιά


Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει διεξοδικά τη Βουλή για την επίσημη επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου στην Τουρκία και τη διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίνα Κασιμάτη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το μεταναστευτικό, στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να αξιώνει από τον εαυτό της να παίξει τον δικό της ρόλο, ώστε να περιοριστεί και να παταχθεί ο αναθεωρητισμός της γείτονος και να προαχθούν στην περιοχή τα προβλεπόμενα από το διεθνές δίκαιο και τα ιδεώδη του πολιτισμού μας για ειρήνη, ελευθερία, ισότητα, πρόοδο και ανθρωπισμό.

Πιο συγκεκριμένα, η κυρία Κασιμάτη επισήμανε ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού έχει γίνει επισήμως ευρωτουρκικό ζήτημα, το 2016 και δεν μπορεί ούτε επιτρέπεται, επί της αρχής, να υπεισέρχονται διμερή ζητήματα Ελλάδας-Τουρκίας, πολλώ δε μάλλον να ικανοποιούνται οικειοθελώς από την κυβέρνηση αξιώσεις της Τουρκίας.

«Αναφέρομαι στο τρίτο σημείο της συμφωνίας που φέρεστε να έχετε οριστικοποιήσει με την Τουρκία, η οποία ενεργοποιεί παλαιό αίτημα της Άγκυρας για διευκόλυνση της μετάβασης Τούρκων πολιτών σε επτά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου -Καστελόριζο, Ρόδος, Κως, Λέρος, Χίος, Σάμος, Λέσβος- με παροχή ετήσιας βίζας. Σοβαρολογούμε; Και αυτό το έχετε συζητήσει, όπως διαβάζουμε, με την αρμόδια επίτροπο Μετανάστευσης; Με τα νησιά μας να λειτουργούν ως μοντέλο για περαιτέρω διευκολύνσεις-μετακινήσεις Τούρκων πολιτών στην υπόλοιπη Ευρώπη;», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε, απευθυνόμενη στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου: «Δηλαδή, προκειμένου να τηρήσει η Τουρκία τις δεσμεύσεις της στο μεταναστευτικό, για τις οποίες πληρώνεται αδρά από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ακόμα και όταν δεν τις τηρεί, η Τουρκία που εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό-προσφυγικό, που δεν συμμετέχει στην επιβολή των Νατοϊκών κυρώσεων στη Ρωσία, που δεν υφίσταται ευρωπαϊκές κυρώσεις, για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου εις βάρος της Ελλάδας, η Τουρκία που έχει εισβάλει στην Κύπρο και επί 49 χρόνια παρανόμως κατέχει εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία που επιδιώκει να γκριζάρει το Αιγαίο, που αμφισβητεί την ισχύ της Συνθήκης της Λοζάνης, από τη Θράκη ως το Αιγαίο, και αξιώνει την αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, η Τουρκία που διατηρεί και ενεργό casus belli, σε περίπτωση που ασκήσουμε τα κεκτημένα από το διεθνές δίκαιο επέκτασης της εθνικής κυριαρχίας από τα νησιά μας, και ενώ προσδοκούμε να διεκδικήσουμε, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όχι με πολιτική διαπραγμάτευση, όπως απαράδεκτα, έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τα ζητήματα υφαλοκρηπίδας ΑΟΖ, η Τουρκία που με την ανοχή της κυβέρνησης σας, κατοχύρωσε το εμπορικό σήμα Turkaegean, αυτή η Τουρκία θα λάβει, για να εκπληρώνει τις διεθνείς της υποχρεώσεις ελληνικά εθνικά ανταλλάγματα; Θα λάβει τη μετανάστευση Τούρκων πολιτών στα υπό αμφισβήτηση νησιά μας, για ένα χρόνο; Και προξενητής της ιδέας, για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, είστε εσείς; Αυτό περιελάμβανε το τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Ν. Υόρκη; Πάρτε το πίσω. Ούτε να διανοηθείτε να υπογράψετε τέτοια συμφωνία με τον Τούρκο ομόλογό σας».

Η Νίνα Κασιμάτη είπε ότι και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να αποσύρει αυτό το θέμα από το τραπέζι του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, μεταξύ των δύο χωρών, που θα λάβει χώρα την 7η Δεκεμβρίου, παρουσία του κ. Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενη στη Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι τα κείμενα που παρουσιάζονται δεν καλύπτουν επαρκώς τις ελληνικές θέσεις και ότι «δεν επιτυγχάνεται η αναγκαία ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης, καθώς το σύμφωνο προτείνει υποχρεωτικές συνοριακές διαδικασίες για τα κράτη πρώτης γραμμής αλλά μόνο ευέλικτη και μη δεσμευτική αλληλεγγύη για τα λοιπά κράτη μέλη».

«Χαιρετίζουμε την πρόβλεψη για έναν μηχανισμό αντιμετώπισης μεταναστευτικών πιέσεων, μέσω υποχρεωτικής αλληλεγγύης. Ωστόσο η αλληλεγγύη αυτή, αποδυναμώνεται, λόγω των σύνθετων διαδικασιών που απαιτούνται με την εφαρμογή της. Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η υποχρεωτικότητα και η ταχύτητα των μετεγκαταστάσεων», είπε η βουλευτής και προσέθεσε ότι από το προτεινόμενο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου απουσιάζει ένα ισχυρό σύστημα επιστροφών, που δεν πρέπει να είναι ζήτημα ξεχωριστά για κράτος μέλος αλλά να υπάρχει ενιαία ευρωπαϊκή φωνή και συντονισμένη πίεση προς τις τρίτες χώρες.

Η κυρία Κασιμάτη αναφέρθηκε και στον θάνατο του μετανάστη στο ΠΡΟΚΕΚΑ της Κορίνθου, σημειώνοντας ότι είναι παρακολούθημα της απαξίωσης των δομών και συνιστά «ντροπή» για την Ελλάδα που πρέπει να υπερασπίζεται και τα εθνικά της δίκαια και την ανθρωπιστική της ηγεμονία.

Ντ.Μπακογιάννη: Χρήσιμο να ξέρουμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε θέσεις

Την παρέμβαση της κυρίας Κασιμάτη σχολίασε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη. «Έχω τελείως μπερδευτεί. Η παραδοσιακή θέση του ΣΥΡΙΖΑ, και είναι πολύ κρίσιμο αυτή, ενόψει της ψηφοφορίας στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις, έχουν ταχθεί υπέρ και έχουν σκοπό να ψηφίσουν αυτή τη "μεσοβέζικη", θα έλεγα εγώ, προσπάθεια, για μια συμφωνία, για τη μετανάστευση, αλλά και η παραδοσιακή θέση του ΣΥΡΙΖΑ, για τα ελληνοτουρκικά, είναι μια θέση την οποία πάρα πολύ καλά γνωρίζω, επί Τσίπρα. Εάν αυτή η θέση σήμερα έχει αλλάξει, από την εισηγήτρια, όπως ακούσαμε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι χρήσιμο να το ξέρουμε», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη και προσέθεσε:

«Με βάση τις αρχές που έχουμε μέχρι σήμερα, έχουμε συμφωνήσει σε ορισμένα θέματα συνομιλιών με την Τουρκία, διαλόγου με την Τουρκία- και πώς προχωρούμε, βήμα-βήμα, αυτόν τον διάλογο, και τι κουβεντιάζουμε ή τι δεν κουβεντιάζουμε. Ότι κουβεντιάζουμε παραδείγματος χάριν, μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Σε αυτές τις βασικές θέσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ, έχουν μια συμφωνία. Από ό,τι αντιλήφθηκα εγώ, από την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ που άκουσα, όλα αυτά τα πετάμε στον αέρα. Είναι λοιπόν χρήσιμο κυρία Δούρου, ως υπεύθυνη για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, αν στο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, έχουμε μια βασική συμφωνία και αν επί του ελληνοτουρκικού διαλόγου, έχει αλλάξει η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτή που υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος σας Αλέξης Τσίπρας».

Απαντώντας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, ανέφερε: «Δεν έχω αντιληφθεί για ποιον λόγο αντέδρασε η κυρία Μπακογιάννη. Νομίζω ότι διαστρεβλώνει εντελώς τα λεγόμενα μου. Ίσα ίσα που είπα για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Έκανα ένα πολύ συγκεκριμένο ερώτημα, σε σχέση με το περιεχόμενο της συμφωνίας τριών σημείων, που πάει να γίνει μεταξύ Ελλάδα και Τουρκίας, για την παροχή ετήσιας βίζας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Σε αυτό περιμένουμε να λάβουμε απάντηση. Δεν έχουμε σε τίποτα να τοποθετηθούμε εκ νέου, τόσο για τη θέση μας για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, όσο και για το σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο επί της αρχής υποστηρίζουμε αλλά ταυτόχρονα διεκδικούμε τα βέλτιστα, για τη χώρα μας, και βεβαίως όχι μόνο γιατί αγαπάμε τη χώρα μας αλλά γιατί είναι χώρα ευάλωτη στις ροές και άρα πρέπει να έχει αναλογικότερες διευκολύνσεις και παροχές. Δεν είναι θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι στο μεταναστευτικό ή για το μεταναστευτικό, τίθενται ζητήματα διμερούς διαλόγου που άπτονται άλλων ζητημάτων».

Διαβαστε επισης