Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών, διοργάνωσε Επιστημονική Ημερίδα, με στόχο την ενημέρωση του κόσμου για τον καρκίνο του παγκρέατος.
Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης
Όπως ανέφερε στην ομιλία της η κα Μαίρης Χήναρη, Αντιπροέδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών - Εθελοντών -Φίλων - Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών η ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σχετικά με τον Καρκίνο του Παγκρέατος, είναι μεγάλη, ενώ τόνισε και τη σπουδαιότητα Παθολόγοι, Γενικοί γιατροί και εντερολόγοι να παραπέμπουν ασθενείς με επίμονα συμπτώματα σε ογκολογικά Νοσοκομεία για έλεγχο και έγκαιρη διάγνωση. Σκοπός, όπως είπε, είναι να εντοπιστεί έγκαιρα τυχόν κακοήθεια, ώστε αυτός ο «σιωπηλός» καρκίνος να είναι διαχειρίσιμος.
Ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποστήριξη των ασθενών
Η κα Χήναρη αναφέρθηκε στα άμεσα σχέδια του Συλλόγου, που όπως είπε, είναι η δημιουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής PANcare για την υποστήριξη ασθενών και του οικείου περιβάλλοντος τους, με το χρηματικό βραβείο των $20.000 που κέρδισε στο διεθνή διαγωνισμό ImpactPANC της Celgene.
Πρόγραμμα ΣτηρίΖΟΥΜΕ
Η κα Χήναρη αναφέρθηκε και στο νέο πρόγραμμα «ΣτηρίΖΟΥΜΕ» όπου σε συνεργασία με τον Οργανισμό ΝΟΣΗΛΕΙΑ παρέχει κατ΄οίκον υποστήριξη σε ογκολογικούς ασθενείς το οποίο υλοποιείται με χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχος. Το οποίο, όπως συμπλήρωσε ο Δρ. Ιωάννης Κωνσταντινίδης, Συντονιστής Διευθυντής του Παθολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο Παμμακάριστος, σε συνεργασία με τον Σύλλογο ΚΕΦΙ στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ογκολογικών ασθενών με την παροχή ιατρονοσηλευτικής φροντίδας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης κατ' οίκον. Το πρόγραμμα καλύπτει ασθενείς που κατοικούν στην κεντρική και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αθηναίων και προσφέρεται δωρεάν σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα ανάλογα με τον εκάστοτε ασθενή, τις ανάγκες του, αλλά και τις επιθυμίες του. Η κατ'οίκον νοσηλεία ογκολογικών ασθενών αποτελεί μια μεγάλη ανακούφιση και προσπαθεί να καλύψει την επιτακτική ανάγκη για την ανάπτυξη και την οργάνωση εθνικών συστημάτων υγείας.
Ευρωπαϊκή Πολυσυμμετοχική Πλατφόρμα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος
Η κα Παρασκευή Μιχαλοπούλου, Ταμίας Δ.Σ. της ΕΛΛ.Ο.Κ. συμπλήρωσε ότι η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου-ΕΛΛ.Ο.Κ. ήδη από το 2013 συμμετείχε στις Ευρωπαϊκές δράσεις για τον καρκίνο του παγκρέατος με αποτέλεσμα και τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Πολυσυμμετοχικής Πλατφόρμας για τον Καρκίνο του Παγκρέατος. H νέα Ευρωπαϊκή Οργάνωση Pancreatic Cancer Europe στοχεύει στη συνεργασία εμπειρογνωμόνων από όλη την Ευρώπη, ακαδημαϊκών, ιατρών, πολιτικών, οργανώσεων ασθενών, μέσων μαζικής ενημέρωσης και βιομηχανίας, με κοινό ενδιαφέρον και προθυμία να βελτιώσουν τη φροντίδα των ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος.
Δυσκολίες παρουσιάζει η θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος
Αναφερόμενος στο θέμα της θεραπείας του καρκίνου του παγκρέατος, ο Δρ. Χρήστος Δερβένης, Διευθυντής Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας - Χειρουργικής Ήπατος - Χοληφόρων - Παγκρέατος στο Νοσοκομείο Metropolitan τόνισε ότι η θεραπευτική αντιμετώπιση του παγκρεατικού καρκίνου δεν είναι καθόλου εύκολη, κυρίως εξαιτίας της φυσιολογίας του παγκρέατος, όμως έχει σημειωθεί πρόοδος. Ωστόσο, όπως είπε ο γιατρός, οι επιστήμονες μπορούν να φέρουν εις πέρας ένα ομολογουμένως δύσκολο χειρουργείο με μεγάλη ασφάλεια και καλύτερη μετεγχειρητική εξέλιξη για τους ασθενείς τους πλέον. Όμως, η πρώιμη διάγνωση αποτελεί τον πιο κρίσιμο παράγοντα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος και την καλύτερη έκβασή του. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει ανάγκη όπως είπε, για δημιουργία Κέντρων Αριστείας για τον παγκρεατικό καρκίνο στην Ελλάδα στα ευρωπαϊκά πρότυπα. «Όταν ξεκινήσαμε αυτή τη σύμπραξη για να θέσουμε στο επίκεντρο τον καρκίνο του παγκρέατος και στη χώρα μας, βάλαμε στόχο τη δημιουργία Μητρώου Ασθενών. Το Μητρώο θα μας βοηθήσει να συλλέξουμε αξιόπιστα δεδομένα για τη νόσο και την εφαρμογή των διάφορων θεραπευτικών μεθόδων» τόνισε ο κ. Δερβένης.
Ο Δρ. Νικόλαος Ζηλίκης, Ψυχίατρος-Παιδοψυχίατρος, Αναπλ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. παρουσίασε τις διαγνωστικές δυσκολίες που προκύπτουν λόγω των παρόμοιων συμπτωμάτων που εμφανίζονται στο φάσμα της δυσθυμίας - κατάθλιψης συγκριτικά με τα συμπτώματα του καρκίνου. Ενώ, τόνισε την σημαντικότητα της σχέσης ιατρού-ασθενούς, τη φαρμακευτική αγωγή, τη συμβουλευτική με περιβάλλον-φροντιστές, τη συνεργασία Ψυχιάτρου-ψυχολόγου με ογκολογική ομάδα και το ρόλο των ομάδων στη ζωή του ασθενούς.
Ο Δρ. Ευθύμιος Γκότσης, V.MD,BSc, MSc ΦοίΝΙΚΑΣ / Ομάδα Υποστήριξης Θρέψης μας ενημέρωσε σχετικά με τη διατροφική υποστήριξη των Ασθενών με καρκίνο του Παγκρέατος επικεντρώθηκε στη σημαντικότητα ενός διατροφικού πρωτόκολλου, το οποίο θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση, τη μέτρηση μεταβολισμού και μυϊκής μάζας, τη δημιουργία εξατομικευμένου διαιτολογίου ασθενούς, καθώς και την παρακολούθηση του ασθενούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενημερωτική αυτή ημερίδα η οποία έχει γίνει θεσμός τα τελευτάι χρόνια, υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΕΛΛ.Ο.Κ. & της ΕΜ-ΚΑΠΕΣ, καθώς και με την ευγενική υποστήριξη της GENESIS Pharma.