Οικονομία

Καραβίας/Eurobank: Εστιάζουμε στη χρηματοδότηση της δυναμικής επιχειρηματικότητας


Η Eurobank εστιάζει στη χρηματοδότηση της οικονομίας και των πελατών της, ιδιαίτερα της δυναμικής επιχειρηματικότητας, ώστε να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που θα δημιουργήσει η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης, τονίζει σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, με αφορμή της ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου.

Τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2018 της Eurobank, τονίζει ο Φωκίωνας Καραβίας, ήταν πλήρως εναρμονισμένα με τις επιχειρηματικές μας προτεραιότητες για το έτος. Η Τράπεζα παρέμεινε κερδοφόρα με τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται σε 57 εκατ. ευρώ και τα οργανικά προ προβλέψεων κέρδη να διατηρούνται σταθερά στα 200 εκατ. ευρώ.

Η κερδοφορία των διεθνών δραστηριοτήτων της Eurobank αυξήθηκε κατά 22% σε ετήσια βάση, καθώς το κόστος κινδύνου μειώνεται σε όλες της χώρες της περιοχής όπου δραστηριοποιούμαστε, αναφέρει στις δηλώσεις ο κ. Καραβίας, δίνοντας σημασία στο γεγονός ότι η κεφαλαιακή της βάση, η οποία αποδείχθηκε ανθεκτική στην πρόσφατη άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ, διαμορφώθηκε σε 15,1% (δείκτης βασικών κυρίων κεφαλαίων), με το δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας να ανέρχεται σε 17,8%, από τους υψηλότερους στον κλάδο.

Μιλώντας για την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) τονίζει ότι παραμένει βασική προτεραιότητα. Όπως αναφέρει ο σχηματισμός νέων NPEs παρέμεινε αρνητικός άνω των 200 εκατ. το πρώτο τρίμηνο, ο δείκτης των NPEs μειώθηκε, ενώ οι προβλέψεις προς τα NPEs αυξήθηκαν. Βασιζόμενοι σε αυτά τα αποτελέσματα και στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, καθώς και στις επερχόμενες αλλαγές του Νόμου 3869/2010, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα επιτύχουμε όλους τους στόχους μείωσης των NPEs για το 2018, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Φ.Καραβίας.

Αναφερόμενος στο καίριο ζήτημα της ρευστότητας, επισημαίνει, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ,  ότι οι πρώτοι τρεις μήνες του 2018 ήταν εξαιρετικοί, καθώς η εξάρτηση από τον ELA μειώθηκε στο μισό, σε λιγότερο από 4 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν, ενώ στις χορηγήσεις, η τάση αύξησης των επιχειρηματικών δανείων, που είδαμε το 2017, επιβεβαιώθηκε και στο πρώτο τρίμηνο 2018.

Μιλώντας γενικότερα για την οικονομία αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι οι προκλήσεις στο εξωτερικό περιβάλλον πολλαπλασιάζονται, η Ελλάδα πλησιάζει προς το τέλος των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής.