Η έλευση βροχής στο ανατολικό τμήμα του Καναδά, που πλήττεται εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα από πρωτοφανείς πυρκαγιές, βοήθησε τους πυροσβέστες στη Νέα Σκωρία, αν και η κατάσταση στο Κεμπέκ παραμένει κρίσιμη.
Το 85% της πυρκαγιάς που απειλούσε το Χάλιφαξ, πρωτεύουσα της Νέας Σκωτίας, έχει τεθεί υπό έλεγχο και πλέον η κατάσταση είναι «σταθερή», ανακοίνωσαν οι αρχές στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Σάββατο.
«Είναι φοβερό», δήλωσε ο Ντέιβ Μέλντραμ, αναπληρωτής επικεφαλής των περιφερειακών υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων και πυρκαγιών. «Δεν ήταν μια μπόρα που έπεσε και εξαφανίστηκε. Το νερό θα καταφέρει να διεισδύσει πιο αποτελεσματικά στο έδαφος», υπογράμμισε, ενώ στη Νέα Σκωτία αναμένονται και νέες βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες.
«Τούτων λεχθέντων, η φωτιά δεν έχει κατασβεστεί και δεν θα κατασβεστεί πριν περάσει κάποιος καιρός», υπενθύμισε από την πλευρά του ο Ντέιβ Στιβς του περιφερειακού υπουργείου Φυσικών Πόρων.
Την Παρασκευή το βράδυ οι μισοί από τους 16.000 ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στις συνοικίες του βορειοανατολικού Χάλιφαξ μπόρεσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
«Μπορώ να σας πω ότι η βροχή ανέβασε το ηθικό των στρατευμάτων», τόνισε ο Τιμ Χιούστον πρωθυπουργός της Νέας Σκωτίας, αφού συναντήθηκε με πολλές οικογένειες που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους σε κέντρα υποδοχής στο νοτιοδυτικό τμήμα της επαρχίας, όπου ακόμη μαίνεται η τελευταία πυρκαγιά στην επαρχία που παραμένει εκτός ελέγχου από τις πέντε που είναι ενεργές συνολικά.
«Είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της Νέας Σκωτίας και παραμένει τρομοκρατική», υπογράμμισε ο ίδιος.
Στο μεταξύ οι ένοπλες δυνάμεις του Καναδά καθώς και Αμερικανοί πυροσβέστες αναμένεται να φτάσουν στην περιοχή σήμερα, καθώς και πυροσβέστες από το Χάλιφαξ.
Εκτός ελέγχου
Στο Κεμπέκ πυρκαγιά που ανάγκασε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην περιοχή γύρω από το Σετ Ιλ, στο βόρειο τμήμα της επαρχίας, παραμένει «εκτός ελέγχου», επεσήμαναν οι αρχές.
Περισσότερες από 130 πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 80 είναι εκτός ελέγχου, παραμένουν ενεργές στο Κεμπέκ και ανάγκασαν την Παρασκευή το βράδυ άλλους 2.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν μια κωμόπολη αλλά και μια κοινότητα αυτοχθόνων.
Ο Καναδάς ο οποίος λόγω της γεωγραφικής του θέσης επηρεάζεται πολύ πιο γρήγορα από την υπερθέρμανση του πλανήτη σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια ακραία καιρικά φαινόμενα, των οποίων η ένταση και η συχνότητα αυξάνονται από την κλιματική αλλαγή.