Μετά από αρκετά χρόνια αυξητικής πορείας, η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα θα καταγράψει φέτος πτώση, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις. Αν και το πραγματικό μέγεθος της κάμψης του τουρισμού θα φανεί μετά τον Οκτώβριο, οπότε ουσιαστικά πέφτει η αυλαία της τουριστικής περιόδου, με τα μέχρι τώρα στοιχεία εκτιμάται ότι μπορεί να πλησιάσει ακόμα και το 10% σε σχέση με το 2018.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 παρουσιάζεται μείωση των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό κατά 6,7% ή σχεδόν 1,2 εκατ. θέσεις λιγότερες στο σύνολο της χρονιάς, σε σχέση με πέρυσι.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για τους κατεξοχήν τουριστικούς μήνες καταγράφεται μείωση: 8,4% (2980.000 θέσεις) τον Ιούλιο, αναμένεται μείωση τον Αύγουστο 7,1% (258.000 θέσεις) και 8,4% (261.000 θέσεις) τον Σεπτέμβριο, ενώ η κάμψη συνεχίζεται και τον Οκτώβριο σε ποσοστό 4,2% (72.000 θέσεις).
Τον Αύγουστο η πλειονότητα των αεροδρομίων καταγράφει μείωση, σύμφωνα με το δελτίο του ΙΝΣΕΤΕ, με μεγαλύτερη σε εκείνο της Θεσσαλονίκης, που ανέρχεται σε 19,2% (75.000 θέσεις).
Επίσης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Μελετών και Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Αθηνών το 45% των μονάδων συνεχούς λειτουργίας παρουσίασε μειωμένη πληρότητα, το 1 στα 4 ξενοδοχεία εμφάνισε μείωση των τιμών του, ενώ το 46% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας κατέγραψε μείωση στις προκρατήσεις του.
Η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής προσδιορίζει τη μείωση της πληρότητας για το πρώτο εξάμηνο του έτους στο 3,8%.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσσιος, εκτιμά ότι η φετινή χρονιά τρέχει ήδη με πτώση 10% έως 15% στις διανυκτερεύσεις ανάλογα τις περιοχές, υπονομεύοντας έτσι το φετινό αποτέλεσμα στα έσοδα. Παρά τις θετικές ενδείξεις του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου στις πληρότητες, θεωρεί ότι η «παρτίδα» είναι χαμένη στα έσοδα.
Ο κ. Τάσσιος υπογραμμίζει ακόμα ότι ήδη οι προσφερόμενες τιμές και τα συμβόλαια με τους διεθνείς οργανωτές ταξιδίων (tour operators) είναι κατά 20% χαμηλότερα από το 2018.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους διοργανωτές ταξιδίων για τη σεζόν του 2020 σε μειονεκτική θέση, αφού οι διεθνείς τουριστικοί πράκτορες δεν θα δώσουν αύξηση στα συμβόλαιά τους και οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μείνουν με τιμές «κολλημένες» στο -20% της περιόδου του 2019 σε σχέση με το 2018.
Άγνωστος «Χ» παραμένει για τη νέα χρονιά η συμπεριφορά της αγγλικής αγοράς λόγω Brexit, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Τάσσιο, από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2020 η αγορά αυτή θα είναι εκτός κρατήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου οι Άγγλοι tour operators κάνουν μεγάλες προσπάθειες για να εξασφαλίσουν κρατήσεις υποσχόμενοι εγγύηση επιστροφής χρημάτων.