Πολιτική

Καμπανάκι Ντράγκι για την οικονομία


Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Μάριο Ντράγκι σχετικά με την ικανότητα της Ευρώπης να αντέξει νέα σοκ, στέλνοντας μήνυμα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη λήψη μέτρων με στόχο την τόνωση της οικονομίας. Το μήνυμα του προέδρου της ΕΚΤ είναι σαφές: μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις και πάλι μεταρρυθμίσεις. Τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά και εκεί θα παραμείνουν για αρκετό καιρό ακόμη, όπως επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά. «Γι' αυτό οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι τόσο σημαντικές. Είναι απαραίτητες για την αύξηση της παραγωγικότητας. Έτσι οι επενδύσεις γίνονται πιο ελκυστικές».

Η ΕΚΤ κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να επιτευχθεί ο στόχος για πληθωρισμό κοντά στο 2% και να εισέλθει η οικονομία σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης, ωστόσο τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής δεν είναι από μόνα τους ικανά για να λύσουν τα προβλήματα της ευρωζώνης. Η πολυετής αδύναμη ανάπτυξη έχει διαβρώσει την παραγωγικότητα στην ευρωζώνη, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόνιμης βλάβης στην οικονομική ευρωστία της νομισματικής ένωσης, δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Υπάρχουν πολλοί κατανοητοί πολιτικοί λόγοι για τους οποίους καθυστερούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όμως λίγοι από αυτούς είναι οικονομικά καλοί λόγοι. Το κόστος των καθυστερήσεων είναι απλά πολύ υψηλό», τόνισε μιλώντας στο Brussels Economic Forum. Ο ίδιοε υπογράμμισε ότι η δουλειά της νομισματικής πολιτικής δεν είναι να καταπολεμά βραχυπρόθεσμα σοκ, αλλά να μετριάζει τις επιπτώσεις τους στον πληθωρισμό και τις δευτερογενείς επιπτώσεις στους μισθούς.  

Ραβασάκι για ανάπτυξη και μήνυμα προς Μέρκελ

Μείωση φόρου και δημόσιες επενδύσεις είναι το μήνυμα του Μάριο Ντράγκι προκειμένου να ξεμπλοκάρει η οικονομία της Ευρωζώνης και να εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε την ανάγκη να προωθηθούν στην Ευρώπη οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να τονωθεί η ζήτηση και οι δημόσιες επενδύσεις και να μειωθούν οι φόροι. Το μήνυμα του κ. Ντράγκι έχει πολλούς απδέκτες με κύριο την Γερμανία η οποία εμμένει στις πολιτικές λιτότητας και στην φορομπηχτική πολιτική.

Σημείωσε ότι η δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη ήταν υφεσιακή για πολλά χρόνια, ενώ η σύγκλιση σε κάποιες χώρες έγινε κυρίως μέσω φόρων και όχι μέσω περικοπών δαπανών. Οπως έχει επισημάνει ο κ. Ντράγκι, η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να υποβοηθηθεί περαιτέρω από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που έχουμε λάβει και τον ευνοϊκό αντίκτυπό τους στις χρηματοπιστωτικές συνθήκες, καθώς και από τη συνεχιζόμενη αύξηση της απασχόλησης χάρη στις προηγηθείσες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επιπλέον, η χαμηλή τιμή του πετρελαίου αναμένεται να παρέχει πρόσθετη στήριξη στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και στην ιδιωτική κατανάλωση, καθώς και στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και στις επενδύσεις.

Επιπροσθέτως, η κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ είναι ελαφρώς επεκτατική, αντανακλώντας εν μέρει τη λήψη μέτρων για τη στήριξη των προσφύγων. Ωστόσο, η οικονομική ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ συνεχίζει να επηρεάζεται αρνητικά από τις υποτονικές προοπτικές για την ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές, από τις ευμετάβλητες χρηματοπιστωτικές αγορές, από τις αναγκαίες προσαρμογές των ισολογισμών σε ορισμένους τομείς και τον βραδύ ρυθμό υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.»