Καμπανάκι κινδύνου ήταν για τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας, τα δημοσιεύματα του Φαρμακευτικού Κόσμου όπου αναφερόταν στην επικείμενη άυλη συνταγή που θα νομοθετήσει το υπουργείο Υγείας σύντομα.
Με αφορμή το δημοσίευμα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάσης έστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας, ζητώντας του συνάντηση προκειμένου να συζητηθεί εκτενώς το θέμα των άυλων συνταγών.
Ακολουθεί η επιστολή του ΠΦΣ
Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα και επιβεβαιωμένες πληροφορίες, στο Σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή με θέμα «Διατάξεις για την παραγωγή τελικών προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης», περιλαμβάνεται διάταξη για την θεσμοθέτηση των άυλων συνταγών .
Μέχρι στιγμής δεν έχουμε την παραμικρή πληροφόρηση ούτε για το περιεχόμενο της ρύθμισης ούτε για την διαδικασία της υλοποίησης της.
Επειδή το θέμα είναι σοβαρό και αφορά την καθημερινή λειτουργία του φαρμακείου αλλά και γενικότερα της φαρμακευτικής περίθαλψης και διακίνησης του φαρμάκου, θεωρούμε απαραίτητο πριν από οποιαδήποτε σύνταξη και κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης να υπάρξει εμπεριστατωμένος και αναλυτικός διάλογος του Υπουργείου Υγείας με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ώστε η όποια ρύθμιση αποφασιστεί να διασφαλίζει στον μέγιστο βαθμό τα απαραίτητα εχέγγυα στην ορθή λειτουργία της συνταγογράφησης και της εκτέλεσης συνταγών.
Για τον λόγο αυτό καλούμε το Υπουργείο Υγείας να μην προχωρήσει σε εσπευσμένη κατάθεση οποιασδήποτε σχετικής διάταξης και να ορισθεί συνάντηση με το ΔΣ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Γιάννης Μπασκόζος: περνάμε στην εποχή της άυλης συνταγής
Σύμφωνα με το farmakeutikoskosmos.gr στο θέμα αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ιωάννης Μπασκόζος, σε ομιλία του στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη διοίκηση, τα οικονομικά και τις πολιτικές δημόσιας υγείας που οργανώθηκε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) λέγοντας για τα οφέλη του πολίτη από όλα τα έργα ψηφιακής υγείας που λειτουργούν σήμερα και από αυτά που πρόκειται να υλοποιηθούν μέσα στο 2018. Όπως είπε ο κ. Μπασκόζος «Ο πολίτης θα μπορεί να πηγαίνει στο φαρμακοποιό της γειτονιάς του, χωρίς την έντυπη συνταγή, καθώς περνάμε πλέον στην εποχή της άυλης συνταγής. Η αλλαγή αυτή, την οποία ενισχύει και ο νέος κανονισμός προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, θα επιτρέψει τη μείωση της γραφειοκρατίας, θα δημιουργήσει την αίσθηση ενός σύγχρονου συστήματος υγείας, ενώ παράλληλα θα αυξήσει την εμπιστοσύνη του πολίτη σε αυτό».