Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η JPMorgan, αναφορικά με την τουρκική οικονομία, καθώς, μεταξύ άλλων, υπολογίζεται ότι χρέος περίπου 108 δισ. δολαρίων που λήγει τον Ιούλιο του 2019 έχει υψηλό κίνδυνο αναχρηματοδότησης.
Ειδικότερα, όπως εκτιμά, το μεγαλύτερο μέρος του χρέους – 146 δισ., δολάρια – οφείλεται από τον ιδιωτικό τομέα, κυρίως τις τράπεζες. Η κυβέρνηση πρέπει να αποπληρώσει ή να αναχρηματοδοτήσει 4,3 δισ. με τους φορείς του δημοσίου να αντιπροσωπεύουν τα υπόλοιπα.
Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας, που μέχρι στιγμής φέτος έχει χάσει 40% της αξίας της, έχει προκαλέσει φόβους ότι οι εταιρείες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην εξόφληση του χρέους σε σκληρό νόμισμα καθώς και ότι θα ρίξει το βάρος της σε μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών, που έχουν έκθεση στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τη JPM, όπως μεταδίδει το euro2day.gr, το εξωτερικό χρέος της Τουρκίας ως ποσοστό του ΑΕΠ την τελευταία χρονιά πλησιάζει το επίπεδο-ρεκόρ, πριν την χρηματοοικονομική κρίση του 2001-2002.
Περίπου 32 δισ. δολάρια οφείλονται στο υπόλοιπο 2018, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που μεταδίδει και το Reuters, με βάση τα δεδομένα της κεντρικής τράπεζας. Μεγάλες αποπληρωμές θα πρέπει να γίνουν τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Δεκέμβριο.
Ωστόσο, οι εταιρείες φαίνεται να έχουν αρκετά εξωτερικά περιουσιακά στοιχεία για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους σε συνάλλαγμα με περίπου 47 δισ. δολάρια που λήγουν να αφορούν εμπορικές πιστώσεις, οι οποίες είναι σχετικά εύκολο να μετακυλιστούν.
Συνολικά, υπολογίζεται ότι χρέος περίπου 108 δισ. δολαρίων που λήγει τον Ιούλιο του 2019 έχει υψηλό κίνδυνο αναχρηματοδότησης.
«Σε μία απότομη διακοπή των ροών κεφαλαίων, οι κίνδυνοι αναχρηματοδότησης θα αυξηθούν και η χρηματοδότηση του ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα είναι δύσκολη», πρόσθεσε η JPM.