Ενα 24ωρο πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό κι ενώ η διαπραγμάτευση με τους δανειστές μπαίνει στη δυσκολότερη τελική φάση της συμφωνίας, η κυβέρνηση βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπη με εσωτερική μίνι-κρίση, που περιορίζει τις δυνατότητες χειρισμών και αποδυναμώνει τη θέση της. Το… «σαρδάμ» που υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής γίνεται αφορμή πολιτικών διεργασιών που μπορεί να οδηγήσουν σε ανασύνθεση και διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος – όπως επιζητούν πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης.
Προς το παρόν η κυβερνητική συνοχή φαίνεται ότι διαρρηγνύεται, λόγω της στάσης του προέδρου των συγκυβερνώντων ΑΝ.ΕΛ Πάνου Καμμένου, ο οποίος θέτει εκβιαστικά θέμα απομάκρυνσης του υπουργού Γ. Μουζάλα, προκαλώντας ερωτηματικά ως προς τις πραγματικές προθέσεις και την πολιτική στρατηγική του.
«Λάδι στη φωτιά» ρίχνουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν το ζήτημα για να φθείρουν την κυβέρνηση και να προκαλέσουν πραγματική ενδοκυβερνητική ρήξη. Μοναδική εξαίρεση το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος είπε ότι «υπάρχουν πολλοί λόγοι για να παραιτηθεί ένα υπουργός - σ ' αυτούς δεν περιλαμβάνεται το σαρδάμ».
Οι σχεδιασμοί Καμμένου και η επιβίωση των ΑΝ.ΕΛ
Πολιτικοί σχολιαστές και κοινοβουλευτικοί παράγοντες εκφράζουν την άποψη ότι ο κ. Καμμένος κινείται βάσει στρατηγικής και αξιοποιεί την ευκαιρία για να την υλοποιήσει. Δεν θέλει ρήξη με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, ούτε - πολύ περισσότερο – να προκαλέσει πτώση της κυβέρνησης. Επιδιώκει να προετοιμάσει το έδαφος και να διαμορφώσει πρόσφορες συνθήκες για μία «μετεξέλιξη» του κυβερνητικού σχήματος, με διεύρυνση και συμμετοχή περισσότερων κομμάτων.
Το σενάριο αυτό – που μπορεί να έχει και τις «ευλογίες» του Μαξίμου – περιλαμβάνει δύο εκδοχές: Συμμετοχή των ΑΝΕΛ στο νέο σχήμα, ή αποποίηση κυβερνητικών ευθυνών, ώστε να μη φορτωθούν μεγαλύτερο πολιτικό κόστος για τα επερχόμενα μέτρα (ασφαλιστικό, φορολογικό κλπ), να αποφύγουν περαιτέρω φθορά και να εξασφαλίσουν την είσοδο τους στην επόμενη Βουλή.
Στην δεύτερη περίπτωση, της μη συμμετοχής, το σενάριο προβλέπει ότι οι ΑΝ.ΕΛ θα συνεχίσουν να παρέχουν «κριτική στήριξη» στην κυβέρνηση, διαφοροποιούμενοι κυρίως στα εθνικά ζητήματα και σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής και διαχείρισης του προσφυγικού.
Κλειδί τα αποτελέσματα της Συνόδου
Επί του παρόντος όλα είναι ρευστά και οι παρασκηνιακές διεργασίες θα συνεχισθούν τις επόμενες μέρες. Η στάση του Π, Καμμένου και των ΑΝ.ΕΛ – όπως αντιστοίχως και του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα – θα εξαρτηθούν κυρίως από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό και από την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Αν οι αποφάσεις της Συνόδου είναι δυσμενείς για την Ελλάδα και η κατάσταση επιδεινωθεί, το σενάριο αποχώρησης των ΑΝ.ΕΛ από την κυβέρνηση μπορεί να υλοποιηθεί, ώστε να διευκολυνθεί η διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος, με τη συμμετοχή υπουργών από το Ποτάμι, το ΠΑΣΚ και την Ενωση Κεντρώων.
Ενδεικτικό των προθέσεων και των σχεδιασμών είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έβαλε την παραίτηση Μουζάλα «στο συρτάρι» του και θα αποφασίσει μετά τη Σύνοδο Κορυφής αν θα την κάνει δεκτή ή όχι…