Οικονομία

Καλπάζουν οι τιμές των τροφίμων!


Ασυγκράτητες είναι οι τιμές των τροφίμων, καθώς και άλλων βασικών καταναλωτικών αγαθών, τινάζοντας στον αέρα το περιβόητο «καλάθι του νοικοκυριού».

Τα δυσοίωνα μηνύματα έρχονται από τις τιμές χονδρικής των εγχώριων βιομηχανικών προϊόντων τα οποία εξακολουθούν να ανατιμώνται με διψήφιους ρυθμούς παρά τη στατιστική υποχώρηση του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, τον περασμένο Δεκέμβριο, οι τιμές χονδρικής των βιομηχανικών αγαθών, κατέγραψαν αύξηση 16,5%, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021.

Επίσης, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, Νοέμβριο κατέγραψαν μείωση 2,4%, έναντι αύξησης 5,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021.

Η μέση αύξηση το 2022, σε σχέση με το 2021, ανήλθε στο 35,1% έναντι αύξησης 13,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των ετών 2021 προς το 2020.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι η ακρίβεια στα τρόφιμα και σε άλλα βασικά αγαθά ήρθε για να μείνει.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών της βιομηχανίας τροφίμων παρουσίασε αύξηση 16,2%, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021, τα χαρτικά ανατιμήθηκαν κατά 30% και τα προϊόντα από πλαστικές ύλες κατά 21%. Επίσης αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν στα ακόλουθα βιομηχανικά αγαθά:

  • Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου 30,1%
  • Παραγωγή βασικών μετάλλων 19,0%.
  • Παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων 14,9%
  • Παραγωγή προϊόντων καπνού 12,3%
  • Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων 6,8%
  • Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού 5,8%
  • Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού 5,7%.

Η υποθήκη των νέων ανατιμήσεων

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι τιμές χονδρικής των αγαθών επηρεάζουν τις τιμές λιανικής στο ράφι με υστέρηση ημερών ή μηνών, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν τα προϊόντα.

Οι μεταβολές τιμές στα «ταχυκίνητα» αγαθά, όπως είναι τα φρέσκα τρόφιμα αποτυπώνονται άμεσα στο ράφι και διαρκούν μέχρι την επόμενη μεταβολή.

Στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, οι αυξομειώσεις των τιμών, βγαίνουν στο ράφι επίσης άμεσα, αλλά διαρκούν περισσότερο, μέχρι να φύγει το στόκ.

Το τεράστιο πρόβλημα για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς είναι οι ανατιμήσεις των τροφίμων, οι οποίες είναι συνεχείς κατά την τελευταία διετία, σε ρυθμούς που δεν αντέχουν τα νοικοκυριά.

Ενώ μέχρι και τον Δεκέμβριο ο ρυθμός αύξησης των τιμών τροφίμων στη λιανική αγορά έτρεχε με 15,5%, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ψωμί και δημητριακά, κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα, λαχανικά, ζάχαρη, σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

Τον ίδιο μήνα οι τιμές χονδρικής των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 16,2%, που σημαίνει νέες αυξήσεις στο ράφι, τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές, με παγωμένους μισθούς και συντάξεις οι περισσότεροι.

Η κυβέρνηση, αντί να μειώσει τον ΦΠΑ ώστε να φρενάρει η αύξηση των τιμών, επιλέγει την τακτική των επιδοτήσεων με τα διάφορα pass, τα οποία, λόγω των εισοδηματικών κριτηρίων, τα λαμβάνουν, όσοι δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα είτε αυτά είναι πραγματικά είτε φοροδιαφεύγουν.

Διαβαστε επισης