Πολιτική

«Καλή πρόοδος» στις Βρυξέλλες, αλλά το θρίλερ παρατείνεται...


Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Ντάισελμπλουμ, νέες συνομιλίες σήμερα. Δείπνο με πληροφοριακή συσκότιση, «κύριο πιάτο» οι συντάξεις. Σοβαρή απειλή από τους δανειστές.

Διατηρούνται «ζωντανές» οι ελπίδες για ένα προσύμφωνο κυβέρνησης-δανειστών, που θα επιτρέψει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, μετά το χθεσινοβραδινό δείπνο εργασίας στις Βρυξέλλες, όπου σημειώθηκε «καλή πρόοδος», όπως έγραψε στο Twitter ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup ανακοίνωσε, επίσης, ότι οι συνομιλίες της ύστατης ώρας, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, την Παρασκευή, θα συνεχισθούν σήμερα. Το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων θα είναι ένα από τα κύρια θέματα  συζήτησης στη συνάντηση που θα έχουν αύριο ο κ. Ντάισελμπλουμ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η οποία αναμένεται ότι θα δώσει «κατεύθυνση» και στις σύντομες συζητήσεις για την Ελλάδα, στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Στόχος της ελληνικής πλευράς, μετά τις σοβαρές δυσκολίες των τελευταίων ημερών στις διαπραγματεύσεις, είναι πλέον να υπάρξει ένα πολιτικό προσύμφωνο, στη βάση του οποίου οι υπουργοί Οικονομικών θα εγκρίνουν την επάνοδο των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα, ει δυνατόν και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα και πριν κλείσει η Κομισιόν για τις αργίες του Πάσχα.

Με αυτό τον τρόπο, επιδιώκεται να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση, αλλά και για τα μέτρα μετά το 2018, που έχει ζητήσει το ΔΝΤ, ώστε σε μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup να επικυρωθεί η συμφωνία και να ανοίξει ο δρόμος για να συζητηθεί το θέμα των πλεονασμάτων και της ελάφρυνσης του χρέους μεταξύ των δανειστών, ως την επόμενη τακτική συνεδρίαση του Eurogroup, στις 22 Μαΐου.

Άκρα μυστικότητα

Τη σοβαρότητα των χθεσινοβραδινών διαπραγματεύσεων αποδεικνύει το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι απέφυγαν «διαρροές» πληροφοριών και η μόνη ενημέρωση για τις συζητήσεις ήλθε από το λακωνικό tweet του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η ελληνική πλευρά απέφυγε οποιαδήποτε επίσημη ή άτυπη ενημέρωση, ενώ μυστική παραμένει και η νέα πρότασή της για το θέμα της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται, ούτε όμως και έχουν διαψευσθεί, η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιπαρέλθει την ακαμψία του ΔΝΤ στο θέμα της επιβολής όλων των μειώσεων στις συντάξεις μέσα στο (εκλογικό) 2019, προτείνοντας στους δανειστές μια μεγαλύτερη μείωση στο αφορολόγητο όριο, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι, που θα αξιοποιηθούν για να μετριασθούν οι συνέπειες της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς σε χαμηλές και μέσες συντάξεις.

Με άλλα λόγια, κατά τις πληροφορίες αυτές, η κυβέρνηση δέχεται να εφαρμοσθούν οι μειώσεις σε μία δόση, αλλά επιχειρεί να «λειάνει» τις επιπτώσεις τους, προτείνοντας μια αλλαγή στο μείγμα των μέτρων για την εξοικονόμηση 3,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή, να πέσει μεγαλύτερο βάρος στην αύξηση των εσόδων, παρά στη μείωση των συντάξεων, που θεωρείται άκρως επικίνδυνη σε μια χρονιά εκλογών.

Ασφυκτική πίεση

Πάντως, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται υπό ασφυκτική πίεση, που κάνει τις «κόκκινες γραμμές» του παρελθόντος να... ξεθωριάζουν. Από το πρωί χθες, Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε προειδοποιήσει την Αθήνα ότι, εάν δεν ολοκληρωθούν τώρα οι διαπραγματεύσεις, θα αναθεωρηθούν προς το χειρότερο οι βασικές μακροοικονομικές εκτιμήσεις (η σχετική αναθεώρηση από το ΔΝΤ θα γίνει τον Απρίλιο) και οι συζητήσεις θα πρέπει να αρχίσουν από διαφορετική βάση, κάτι που θα σήμαινε την έγερση περισσότερων απαιτήσεων από τους δανειστές για μέτρα λιτότητας.

Σε αυτό το κλίμα, προκάλεσε νέα δυσφορία στα κυβερνητικά στελέχη η «διαρροή» από την Τράπεζα της Ελλάδος στους “Financial Times” πληροφοριών περί επικείμενης σημαντικής αναθεώρησης των προβλέψεων για το ΑΕΠ του 2019 από την κεντρική τράπεζα, που θεωρήθηκε ότι «ρίχνει νερό στο μύλο» των πιέσεων από τους δανειστές.

Προαναγγελία Στουρνάρα

Την αναθεώρηση των προβλέψεων έχει προαναγγείλει ο Γιάννης Στουρνάρας, δηλώνοντας (στο capital.gr) ότι «το carry over από το τελευταίο περυσινό τρίμηνο στο τωρινό έτος και είναι 0,6%».

Όπως εξήγησε ο διοικητής της ΤτΕ, «των άλλων παραγόντων παραμενόντων σταθερών -αυτός είναι ένας πολύ τεχνικός όρος, σημαίνει όμως ότι αν τίποτα δεν αλλάξει και αν κλείσει η συμφωνία τώρα-, το γεγονός ότι είχαμε αυτό το κακό τρίμηνο, το τελευταίο τρίμηνο του 2016, σημαίνει ότι η ανάπτυξη -αν εμείς παραδείγματος χάριν που λέγαμε ότι θα είναι 2,5%- θα είναι 1,9%. Το 0,6% είναι περίπου μισή μονάδα του ΑΕΠ, είναι σημαντικό ποσό».

Ενδεχόμενη αναθεώρηση του μακροοικονομικού σεναρίου του προγράμματος θα είχε καταστροφικές συνέπειες, καθώς το ΔΝΤ, που ήδη αμφισβητούσε ως υπεραισιόδοξες τις προβλέψεις της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών Θεσμών, θεωρείται βέβαιο ότι θα αύξανε κατακόρυφα τις απαιτήσεις του για τα μέτρα του 2019, προκαλώντας νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση, πολύ κοντά στις μεγάλες πληρωμές τοκοχρεολυσίων του Ιουλίου.

Με αυτά τα δεδομένα, η προοπτική μιας καλύτερης συμφωνίας αργότερα, εάν υποτεθεί ότι η κυβέρνηση έβρισκε τους πόρους για να πληρώσει τοκοχρεολύσια χωρίς τη δόση του δανείου, φαίνεται ότι "σβήνει" οριστικά και η κυβέρνηση προσανατολίζεται να κλείσει μια συμφωνία το συντομότερο, έστω και αν αυτό συνεπάγεται επώδυνες υποχωρήσεις.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις