Καλή συμπεριφορά έχει επιδείξει το ΧΑ τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις. Χθες έκλεισε θετικά ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρίσκονταν στο κόκκινο. Δεν έχει σημασία ότι σήμερα ο ΓΔ βρέθηκε στο -0,85% αλλά το γεγονός ότι τα πήγε καλά σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βρέθηκαν σήμερα στο βαθύ κόκκινο. Στις 4.327 μον. o CAC (-2,67%) και στις 9.575 μον. ο DAX (-1,91%). Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφει η Ρωσία (-4,5%) κα η Ισπανία (-3,0%). Πάντως, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε σήμερα με κέρδη 2,26%.
Μπροστά σ’ αυτή πτώση των ευρωπαϊκών αγορών, το ΧΑ έχει σταθεί πολύ καλά. Το τελευταίο διήμερο είναι ουσιαστικά η πρώτη ένδειξη ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στην πορεία του ΧΑ φέτος.
Πάντως οι τράπεζες δεν πήγαν καλά. Ο δείκτης των τραπεζών βρέθηκε στο -1,73%. Αντίθετα ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίηση, ο FTSEM κέρδισε 0,08%. Φαίνεται πως στο ΧΑ συνεχίζεται η τάση που υπήρξε το 2015: αν εξαιρέσει κανείς τις τράπεζες, οι υπόλοιπες μετοχές κατέγραψαν άνοδο κατά περίπου 5% πέρυσι. Οι μέσοι όροι, λοιπόν, κρύβουν την πραγματικότητα. Πολύ διακριτικά, το ΧΑ μπορεί να συσσωρεύει δυνάμεις σε μετοχές μικρότερης κεφαλαιοποίησης. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι όλοι επικεντρώνονται σε 40-50 μετοχές που επιδεικνύουν ικανοποιητική εμπορευσιμότητα.
Δεν είναι μυστικό ότι πολλοί Έλληνες αναλυτές «μυρίζονται» άνοδο στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα υπάρξει θετική αξιολόγηση και δεν θα συμβεί κάποια πολιτική κρίση. Αν μάλιστα η τρέχουσα κάθοδος στα διεθνή χρηματιστήρια κοπάσει και οι αρκούδες αποδειχτεί μετά από λίγους μήνες ότι ήταν «ξεδοντιασμένες», το ΧΑ θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη. Προς το παρόν, «χορεύει» στο ρυθμό των ξένων αγορών και το μόνο που έχει σημασία είναι οι σχετικές αποδόσεις.
Το πετρέλαιο που επηρεάζει βραχυπρόθεσμα την κίνηση των μετοχών, χάνει 4,0% (στα 32,8 δολ το βαρέλι). Η συνέχεια της πτώσης προκαλεί αναγκαστικές πωλήσεις από ορισμένα funds με αποτέλεαμα να εμφανίζονται πιέσεις σε όλες τις αγορές.
Μεταξύ των μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης η ΔΕΗ κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο (+4,58% στα 3,65 ευρώ) και η Motor Oil τη μεγαλύτερη πτώση (-5,03% στα 9,81 ευρώ)
Οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης