Πολιτική

Κάλεσμα Τσίπρα για επενδύσεις χωρίς απορρύθμιση της αγοράς εργασίας


...σε ομιλία του στον ΣΕΒ

Την ανάγκη σύμπλευσης ανάμεσα σε κοινωνικούς εταίρους και εργοδοτικούς φορείς τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στο ΣΕΒ κάνοντας λόγο για την θετική συγκυρία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αλλά κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις προκλήσεις ενός Brexit, τις πολιτικές που εφάρμοσε η Γηραιά Ήπειρος περιγράφοντας μεταξύ άλλων, τα προβλήματα και τις προοπτικές σε διεθνές επίπεδο. Ευχαρίστησε, μεταξύ άλλων, το ΣΕΒ για τις διαπραγματεύσεις στα εργασιακά και οριοθέτησε τον βασικό άξον για την ανάκαμψη. Όπως είπε:

Είναι σημαντική η ενίσχυση των εγχώριων επενδύσεων οι οποίες θα είναι ικανές να δώσουν το παράδειγμα στους ξένους. Παράλληλα, σημαντικό στοιχείο αποτελεί η μείωση του ρίσκου (country risk) κάτι στο οποίο βοηθά η ρύθμιση του χρέους που θα πρέπει το επόμενο διάστημα να αποκτήσει πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Επίσης τόνισε πως στην δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος πρέπει να αποφευχθούν παρόμοιες καθυστερήσεις, στηλιτεύοντας τις διαφωνίες των Θεσμών μιλώντας μεταξύ άλλων για μονομερής εμμονή πολλές φορές που σχετίζεται στην απαρρύθμισης της αγοράς εργασίας. Ειδικότερα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ελληνική αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, χρειάζονται νέες μεταρρυθμίσεις που δεν θα υποβιβάζουν τον εργαζόμενο και πρόσθεσε ότι η εμμονή στις ελαστικές μορφές εργασίας είναι αντιπαραγωγικές.

Αναφορικά με τις διεθνείς εξελίξεις, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για την αναγκαιότητα ενός γόνιμου διαλόγου για να αντιμετωπιστεί ο εθνικισμός και πολιτικές συνταγές που ταλάνισαν την Γηραιά Ήπειρο. Η παραγωγική ισχύς μετατοπίζεται προς την Ασία και νέες δυνάμεις διεκδικούν μερίδιο από την κυριαρχία Ευρώπης και Αμερικής, σημείωσε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι οι διαφορετικές προσεγγίσεις Ευρώπης και Αμερικής στην κρίση αξιολογούνται ως προς το αποτέλεσμά τους.

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν στα προ κρίσης επίπεδα, ενώ η Ευρώπη εξαιτίας της αποσπασματικής διαχείρισης του προβλήματος και δομικών ζητημάτων αδυνατεί να προχωρήσει.

"Χρειαζόμαστε μια κοινή ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική, ίσως στο πνεύμα της κοινής αγροτικής πολιτικής, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Οι τέσσερις μεγάλες βιομηχανικές χώρες εισπράττουν το 45% της χρηματοδότησης και η Ελλάδα μόλις το 2%, ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις