Δεν έχει τέλος η «κατρακύλα» των τραπεζικών μετοχών, που δίνουν τόνο και κατεύθυνση στο χρηματιστήριο. Σήμερα πραγματοποίησαν άλλη μία δραματική«βουτιά», κλείνοντας στο χαμηλό ημέρας. Η HSBC επισημαίνει ότι έχει χαθεί πλέον η εμπιστοσύνη στις τράπεζες, αλλά η αντίδραση της αγοράς είναι υπερβολική: Δεν δικαιολογείται τόσο μεγάλη παρατεταμένη πτώση, που έχει δημιουργήσει στρεβλώσεις στις τιμές και στις αποτιμήσεις.
Υπάρχουν βέβαια αμφιβολίες όσον αφορά την εξέλιξη της κερδοφορίας στον κλάδο, ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειασθούν οι ελληνικές τράπεζες αυξήσεις κεφαλαίου. Όμως, κατά την άποψη του βρετανικού οίκου, αυτό δεν δικαιολογεί την απαξίωση τους στο χρηματιστήριο.
Δεν είναι βέβαια μόνο οι τραπεζικές μετοχές που «βυθίζονται» στο ΧΑ. Σημαντικές απώλειες συνεχίζουν να καταγράφουν και πολλά εμποροβιομηχανικά blue chips, καθώς «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά».
Φταίει πάντως και το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, όπως και η βραχυχρόνια οικονομοπολιτική συγκυρία στην Ελλάδα.
Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διαμορφώνεται χαμηλό βαρομετρικό, λόγω της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης Ιταλίας-ΕΕ για τα ελλείμματα. Πρόσθετοι αρνητικοί καταλύτες για το ΧΑ και την αγορά ελληνικών ομολόγων είναι η κατάθεση του προσχεδίου Προϋπολογισμού με δύο σενάρια για τις συντάξεις και η πολιτική αβεβαιότητα που προκαλούν οι εξελίξεις στα Σκόπια.
Οι τιμές των ομολόγων υποχώρησαν σήμερα – οι αποδόσεις τους ανέβηκαν. Στο 4,30% κινήθηκε νωρίτερα απόδοση του 10ετούς, 11 μονάδες βάσης πάνω από το χθεσινό κλείσιμο.
Μετοχές και δείκτες
Στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες πήραν καθοδική κατεύθυνση από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης και συνέχισαν να διολισθαίνουν χωρίς ουσιαστική αντίδραση, τερματίζοντας στα χαμηλά ημέρας.
Όπως συνέβη και χθες, έντονες πιέσεις ασκήθηκα στο κλείσιμο της συνεδρίασης και στα call auctions, όπου υπήρξε υπερπροσφορά.
Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε στις 681,17 μονάδες, με απώλειες 1,47% .
Κατά 1,19% υποχώρησε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.796,07 μονάδες.
Νέα «βουτιά» -3,97% πραγματοποίησε ο τραπεζικός δείκτης. Στο -13,2% η Πειραιώς, η οποία αντιμετωπίζεται με δυσπιστία και επιφυλακτικότητα από την αγορά, λόγω των σεναρίων περί ανάγκης κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας. Τρ. Ελλάδος -3,5%, Eurobank και Εθνική -3%, Alpha -2,8%, Attica -1,1%
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips μόνο δύο μετοχές διατήρησαν θετικό πρόσημο: Jumbo +1,4%, ΕΧΑΕ +0,2%. Στον αντίποδα ΔΕΗ -6%, Βιοχάλκο -3,5%, Lamda -3,3%, Aegen -2,4%, ΑΔΜΗΕ -2,3%, Μυτιληναίος -1,7%.